Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye / Urikány /

Újabb magyarországi testvérváros

Ünnepélyes körülmények között írták alá pénteken az urikányi városházán a Zsil-völgyi Urikány és a magyarországi Salgótarján közötti testvérvárosi szerződést. A körülbelül tízezer lakosú Hunyad megyei városka és Nógrád megye negyvenezer lakosú székhelye között sok a hasonlóság. Mindkettő bányaváros, ahol a kőszénkitermelés és a hozzá kapcsolódó ipari tevékenység visszaszorulása komoly kihívást jelentett gazdasági és társadalmi téren.

Újjáélesztik a régi kapcsolatokat

A salgótarjáni bányamúzeum. Sok Zsil-völgyi bányász dolgozott ott, akárcsak nógrádiak a Zsil völgyébenTalán ennél is számottevőbb a történelmi kapcsolat. A huszadik század elején, a második világháború kirobbanása előtti időkig a Zsil-völgyi bányák a salgótarjáni székhelyű Rimamurányi-Salgótarjáni Vasmű Részvénytársaság tulajdonában volt, a Zsil-völgyi bányákat Trianon előtt és után is Salgótarjánról irányították. Száz évvel ezelőtt a két térség között nemcsak a műszaki ismeretek áramlottak, hanem az emberi kapcsolatok is jelentősek voltak, s a salgótarjáni bánya- és kohászvállalat jelvénye még mindig fellelhető a Zsil völgye településeiben.

Benedekfi Dávid, a lupényi RMDSZ elnöke, eme közös elemek alapján hozta létre a testvérvárosi kapcsolatot. Mert – akárcsak a Lupény és a magyarországi Kecel tavaly nyáron megkötött együttműködést – az Urikány és Salgótarján közötti kapcsolat az ő munkájának köszönhető.

Ezért a testvérvárosi szerződés pénteki ünnepélyes aláírásánál a két város polgármestere és a Hunyad megyei tanács elnöke mellett a bányavidéki magyarság képviselői is jelen voltak.

A testvérvárosi együttműködés alapját a magyarországiak tapasztalatai képezik, ismertette a helyzetet Benedekfi Dávid. Salgótarjánban már alig van működő bánya, a legtöbbet bezárták, egyesekben bányamúzeumot létesítették, ahol az egyszerű ember is a föld mélyébe ereszkedhet, s megismerheti a bányászéletet. Az átállás nem volt könnyű, Nógrád megye – a szomszédos Borsod-Abaúj-Zemplén megyével – Magyarország legsúlyosabb helyzetű vidékének számít.

Ennek ellenére a tömbházakat sikerült felújítani, az üzemen kívüli bányaterületeket is rendbe rakni, a magyarországiak szívesen megosztják tapasztalataikat, segítséget nyújtanak a Zsil-völgyieknek, hangsúlyozta Székyné dr. Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere. A tömbházak és bányászati létesítmények felújítása mellett a turizmus is a testvérvárosi szerződés egyik fontos pillére, a magyarországiak e téren is hasznos tapasztalatokkal rendelkeznek, szögezte le Dănuţ Buhăescu, Urikány polgármestere. A nemzeti parkok terén is együttműködést terveznek, Urikány határában található a Retyezát Nemzeti Park, Salgótarján és a szomszédos szlovákiai települések pedig közösen kezelik az Ipoly Nemzeti Parkot.

A gyermekek kölcsönös nyári táboroztatását is tervezik, akárcsak Hunyad és Vas testvérmegyei kapcsolatában. Mircea Moloţ, a Hunyad Megyei Tanács elnöke ugyanis azon reményét fejezte ki, hogy az Urikány–Salgótarján testvérvárosi kapcsolat folyamatos kibővítése révén Hunyad megye újabb magyarországi testvérmegyei kapcsolatba léphet, ezúttal a hasonló – nehézipari és bányavidéki – jellegű Nógrád megyével.

Chirmiciu András, Nyugati Jelen, 2010. július 4.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 12.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Komlódi patak és Kisnyulas mellékvölgyében.

Friss anyagok

150 éves fénykép Czelder Mártonról

Eddig nem látott, 150 éves fénykép került elő Czelder Márton református missziós lelkészről, költőről, szórványmentőről a családi a...

feltöltve 11 napja

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

feltöltve 2 hónapja

Örökségmustra Maros megyében - IV. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretén belül idén folytattuk Maros megye épített kulturális örökségének, együttélési emlékeinek...

feltöltve 2 hónapja

Maros megye 30.

Magyar közösségek, építészeti értékek, közös múlt a Szabadi patak völgyében.

feltöltve 2 hónapja

Maros megye 29.

Történelmi utazás Szászrégentől Gödemesterházáig.

feltöltve 2 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro