Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye /

Vajdahunyad

Letették a vajdahunyadi magyar bölcsőde alapkövét

Reményteli pillanat részesei lehettek kedden a vajdahunyadi magyar közösség tagjai, hiszen a római katolikus templom kertjében ünnepélyes keretek között megtörtént a magyar bölcsőde alapkövének a letétele.

A Hunyadiak dicsősége: a hat évszázad történetének emlékét őrző vár - Vajdahunyad III.

Vajdahunyad vára Erdély legimpozánsabb és leglátványosabb, teljesen épen maradt középkori vára, a régió leghíresebb turisztikai látványossága. A Vajdahunyad csúnya, ipari városa fölé emelkedő dombon büszkén trónoló sasfészek hat évszázad történelmének emlékét őrzi és hirdeti, nemcsak a Hunyadiakét, hanem erdélyi fejedelmek és hányatott sorsú családokét is.

A vár, mely a magyar nemzet építészeti ereklyéjévé vált: Vajdahunyad II.

Vajdahunyad vára filigrán architektúrájával mint ereklyetartó emelkedik a vaskohászati kombinát által igen megviselt város fölé. A város szürke tömegéből hirtelen kimagasló vár örömmel és csodálattal tölti el látogatóját, aki e monumentális építmény minden zugát, és a benne lezajlott események kavalkádját örökre magába zárja.

A várak királya: Vajdahunyad I.

Vajdahunyad Dévától mintegy szűk húsz kilométerre délre, a Zalasd Csernába folyásánál, kétszázhúsz-kétszázhetven méteres tengerszint feletti magasságban fekszik. Nevének alaptagja valószínűleg egy -d képzős személynévből származik, előtagja pedig arra utal, hogy az erdélyi vajda birtoka volt.

Régészeti szakgyakorlat diákoknak Vajdahunyadon

Európa-napot tartottak a hét végén a július 4–13. között zajló vajdahunyadi régészeti táborban, ahol a 18 egyetemista és középiskolás Erdély egyik legjelentősebb, Szent István korabeli ispánsági várának árkát kutatja.

Legendás vasi testvérkapcsolatok

Vas megyei vendégek érkeztek szerdán Vajdahunyadra a Hunyad Megyei Magyar Napok alkalmával, méghozzá két külön delegáció. Szombathely küldöttsége a vajdahunyadi RMDSZ meghívására érkezett, míg Jánosháza küldöttsége az Összhang Nőegylet meghívására látogatott el. Milyen furcsa, hogy a kohászvárosi magyarság közvetítő szerepe révén a dél-erdélyi szórványban találkozott egymással a két Vas megyei delegáció, állapították meg a korábban egymást nem ismerő anyaországi vendégek!

A szabadság diadala

Lelkes magyarok gyűltek össze kedd délután a református templom előtti Petőfi szoborhoz a magyar szabadság napjának megünneplésére. Többen voltak, mint a szomszédos Déván, s aligha bánták meg, hogy dacolva a hideggel elmentek együtt ünnepelni. Végül is 1848-ban is hideg nap volt március 15., az akkori fiatalok mégis lelkesen csatlakoztak a forradalomhoz, jegyezte meg Kofity Magdolna tanárnő.

Vajdahunyadi magyar közösség: temetés, néha keresztelő

A szórványlét tipikus problémáival küszködik a hajdanán vaskohászatáról, a kiváló állapotban megőrzött és nemrég látványosan felújított középkori várról híres település – az erdélyi magyar közösség egyik végvára, Vajdahunyad.

IKE találkozó Vajdahunyadon

Néhány esztendő szünet után e hétvégén újraalakult az Ifjúsági Keresztyén Egyesület Hunyad megyei szervezete. Zsargó János esperes Kovács Szabadi Levente megyei ifjúsági referenssel karöltve szervezett ifjúsági találkozót Vajdahunyadon.

Kihívások az erdélyi magyar szórványsajtóban

Nehéz helyzetbe került az erdélyi magyar nyomtatott sajtó, különösen a szórványban. Jóllehet a templom, iskola, politikai képviselet és civil szféra mellett az anyanyelvű sajtó létfontosságú a szórványközösségek nemzeti önazonossága megőrzéséhez.

12345 Következő