Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Kolozs megye / Felsőtök /

Tangazdaság-avatás Felsőtökön tökjó saját készítésű termékekkel

A válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány 1999 óta működteti szórványkollégiumát, amely a Mezőség 33 településéről származó gyerekek számára az óvodai, illetve elemi iskolai oktatás mellett szállást, napi ötszöri étkezést, tanfelszerelést, orvosi ellátást is biztosít, továbbá olyan iskolán kívüli tevékenységeket, amelyek kompenzálják vagy kiegészítik az otthoni nevelést. 2013 őszén Válaszúton mezőgazdasági szakosztály is indult, jelenleg két évfolyamon 34 diák tanul.

A jelenlegi romániai szakoktatás nagy hiányossága, hogy a tanulók az iskolában csak elméletben lesznek szakemberek: az oktatás nem fektet hangsúlyt a gyakorlatra, gyakorlásra. Ennek a problémának a megoldására született meg a tangazdaság.

Felsőtök közigazgatásilag Szarvaskend községhez tartozik. E csendes kis faluban található az Almási-kúria, amelyet Almási István népzenekutató adományozott a Kallós Alapítványnak, a tangazdaság kialakítása céljából. Az épületet ezt követően tatarozták, illetve kialakították a mezőgazdasági gépeknek és állatoknak szükséges melléképületeket. A gyümölcsfákat idén már a szakiskolások metszették, gondozták, a szakmai gyakorlatuk keretében.

Május 28-án a tangazdaság ünnepélyes felavatására is sor került, az eseményre a felsőtöki románkori, 13. században épült református templom zsúfolásig megtelt. Az áhítat után a helyiek és a meghívottak a tangazdaság épületéhez vonultak át, ahol Dorel Julean, Szarvaskend polgármestere köszöntötte őket. Balázs-B. Gyöngyi, a Kallós Alapítvány elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vállaltak e létesítmény megvalósításában, így megköszönte a névadó, Kallós Zoltán néprajzkutató bizalmát, a válaszúti szaklíceum igazgatójának, Ioana Suliteanunak, illetve a Kolozs megyei tanfelügyelőségnek, Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettesnek a segítségét is.

Fodor Emőke, Szabadság, 2016. június 3.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 3 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 3 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 3 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 6 hónapja

Darlac

feltöltve 6 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro