Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Kolozs megye / Melegföldvár /

Földvárak és földváriak Kárpát-medencei találkozója

„Aki nem hisz abban, hogy mennyi jó ember van, az kezdjen el valami jót tenni, és meglátja, milyen sokan odaállnak mellé.” (Böjte Csaba) Azt hiszem, a mottóhoz hasonló közösségszervező krédója van a Barticel-Kiss lelkészházaspárnak is, akik szeptember első hétvégéjén megszervezték a Földvárak és földváriak találkozóját Melegföldváron.

A Kolozs megyei faluban jelen voltak Bácsföldvár (Vajdaság, Szerbia), Balatonföldvár, Dunaföldvár, Pusztaföldvár, Tiszaföldvár (Magyarország) és a Fehér megyei Székelyföldvár települések képviselői, elöljáróit. Egyedül Brassó-Földvár nem képviseltette magát. A faluküldöttségeket családoknál szállásolták el. Hihetelennek tűnt, hogy a kis falu hívei el tudtak szállásolni több mint száz, külföldről érkezett vendéget. Nagyon gazdag programmal készültek a vendégek és a hazalátogató elszármazottak szórakoztatására, lelki épülésére.

A nyitó áhítat alkalmából Simon István dunaföldvári lelkipásztor hirdetett igét. Az első nap volt filmvetítés (Melegföldvár – a hely és az ember), majd szombaton következett a főzőverseny, polgármesterek, önkormányzati és megyei képviselők megbeszélése, fotókiállítás, íjas bemutató és íjazás, bábszínház kicsiknek és nagyoknak, általános műveltségi és ügyességi vetélkedő, a résztvevő csoportok művészi programjának bemutatója, néptánc előadás, bál... Még felsorolni is sok az érdekes programokat, hát még megszervezni!

A harmadik nap, vasárnap Lakatos Péter, a marosvásárhelyi Gecse utcai Kistemplom lelkipásztora szolgált a zsúfolásig megtelt műemléktemplomban. Erős várunk nékünk a „föld”vár, a váraink, a településünk, a szülőföldünk és nem utolsósorban az Úr, aki megvéd, oltalmaz, aki megvédte, oltalmazta, felemelte népünket annyi viszontagságos évszázad során itt a Kárpát-medencében – számomra ez volt a prédikáció üzenete.
Az igehirdetés mintegy folytatása volt Kilyén Ilka Magyar Örökség-díjas színművész és lánya zenés irodalmi összeállítása, melynek Aranyország (Wass Albert Mezősége) volt a címe. A döbbenet, a fájdalom, de a bizakodás is ott volt fiatal és idős, házi és vendég arcán egyaránt, amikor a műsor után tapsoltak az ilyen tetszésnyilvánításhoz nem szokott templomfalak között. Záróakkordként a Székely Himnusz hangzott el, amit a helybéli hívek és a vendégek könnyes szemmel énekeltek.

A rendkívül változatos és minden korosztálynak szóló programot sokféle zenei kínálat gazdagította: volt térzene a Nagysármási Fúvószenekar közreműködésében, felléptek kórusok (pusztaföldvári kórus, Gecse utcai kórus), a helybéli Bárka ifjúsági keresztyén együttes. Igényes mezőségi és széki népzenét szolgáltatott Pali Marci és zenekara Székről. A meghívott fellépők sorát a kolozsvári Sétáló Bábszínház és a szamosújvári Kaláka együttes rendkívül színvonalas előadásai teljesítették ki.

BSZE, egy résztvevő, Szabadság, 2011. szeptember 17.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 3 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 3 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 3 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 6 hónapja

Darlac

feltöltve 6 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro