Főoldal / Szórványtallózó / Kolozs megye /

Pusztakamarás

Új szobor, restaurált síremlékek őrzik a Kemény család emlékét Pusztakamaráson

Kemény Zsigmond emlékhelyet avattak szombaton, június 17-én Pusztakamaráson. A Kemény Zsigmondra és a bárói családra emlékező, áhítattal, imádsággal és előadásokkal egybekötött programot a Kolozsvári Református Egyházmegye imanapjainak harmadik láncszemeként rendezték meg.

Emlékeim a pusztakamarási Sütő-házról

Pusztakamarási gyermekéveim legszebb emlékei közé tartoznak azok a korán sötétedő, késő őszi esték és zimankós téli idők – 1960–61-ben volt –, amikor ott laktam Berta nénémnél a Magyar utcában, Sütő András házában.

Felavatták Sütő András felújított pusztakamarási szülőházát

Vasárnap adták át Sütő András felújított pusztakamarási szülőházát, amely ezentúl a 2006-ban elhunyt Herder- és Kossuth-díjas író emlékházaként és művelődési központként szolgál majd az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) felügyelete alatt.

Látogatás Pusztakamarásra

Az író szülőfalujába tett látogatással végződött az idei Sütő András-műhelykonferencia. A reformáció ünnepére tartott istentiszteleten a címerekkel gazdagon díszített református templomban Demeter József szászrégeni lelkész hirdette az igét, ő is a pusztakamarási Székely család képviselője, amelynek lelkes tagjai őrzik és ápolják az író emlékét a Sütő András Baráti Egyesülettel. Az egyesület révén a tanácskozás kül- és belföldi előadóin kívül az érdeklődőket is elvitték és megvendékelték a szülőhelyen. A szervezést Székely Emese, az egyesület titkára vállalta, s a látogatók fogadásában a helybéli Molnár Teréz volt a segítségére.

További adományokat várnak Sütő szülőházának felújítására

További adományokat vár a Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Sütő András pusztakamarási szülőházának átfogó felújítására.

Köztulajdonban a Sütő-ház

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) illetékesei aláírták Sütő András örököseivel azt az adásvételi szerződést, amely szerint az író pusztakamarási szülőháza magyar közösségi tulajdonba került.

Interjú az életvidám Anikó nénivel

Mint szórványban élő magyar, mit üzenne a többieknek?

Ne szégyelljék a magyarságukat, mert az nem szégyen. Szeretni kell a nemzetet. Én úgy haragszom azokra, akik nem szeretik a nemzetüket. Nekünk magyaroknak kell fájjon a múlt, összetartók kell legyünk, mert elég az, hogy nem szeretnek a másik nemzetek, akkor mi kell szeressük a mi nemzetünket.

Interjú egy helyi lakossal

Pusztakamarás régi neve csak Kamarás volt, de a második tatárjárás után el volt pusztítva majdnem teljesen, hogy aztán pusztán maradt. S azutántól aztán megmaradott a Pusztakamarási neve. Volt egy másik templom, ezen kívül, amelyiket a tatárdúláskor reásüllyesztették a népre. S azótától errefele népesítették a volt bárók, nemesek, akik itten foglalták el ezt a földrészt. Még a püspöktől vagy a királytól talán át volt adva nekik. Ők patronálták ezt a vidéket itten.

Pusztakamarási magyarok

Pusztakamarás a Mezőség jelképévé, szimbólumává vált, hiszen ez a település Kemény Zsigmond nyugvóhelye, Sütő András szülőfaluja. A magyar elit réteg viszonylag későn fedezte fel a mezőségi magyarság kulturális örökségét. Az 1896-os millennium tiszteletére elkészült vármegye monográfiák elsősorban a térség településtörténetét mutatták be. Amikor összehasonlították a szomszédos Kalotaszeggel vagy a távolabbi Székelyfölddel, rendszerint lehangoló képet rajzoltak a polgárosodás folyamatából kimaradt, gazdaságilag leszakadt vidék természeti környezetének és az itt élő magyarság pusztulásáról, térvesztéséről, felgyorsult asszimilációjáról. A fiatalabb értelmiségiek csak a két világháború közötti évtizedekben kezdték fokozatosan felfedezni a vidék épített örökségét és archaikus elemekben gazdag szellemi népi kultúráját.

Örömmadár a szívünkben

– Olvasókönyv Pusztakamarásról, a pusztakamarási magyarokról, még pontosabban a pusztakamarási református magyar közösségről – hallottuk H. Szabó Gyulától, a Kriterion Könyvkiadó igazgatójától vasárnap a templomban. Amely nem akármilyen közösség lehetett /lehet, hiszen az egyszerű napszámostól a bárói családig egyenlő/egyenrangú tagjai voltak a gyülekezetnek.

12 Következő

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

Délutáni oktatással vonzóbb a magyar iskola a szórványban

Több szórványtelepülésen indul be a jövő tanévtől a régóta várt délutáni oktatási program. A magyar kormány által támogatott projekt...