Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Kolozs megye / Pusztakamarás /

Felavatták Sütő András felújított pusztakamarási szülőházát

Vasárnap adták át Sütő András felújított pusztakamarási szülőházát, amely ezentúl a 2006-ban elhunyt Herder- és Kossuth-díjas író emlékházaként és művelődési központként szolgál majd az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) felügyelete alatt.

(Fotó: RMDSZ)

Az író halálának 90. évfordulóján megszervezett esemény délelőtt 11 órakor ünnepi istentisztelettel kezdődött, amelyen Ferenczy Miklós, a kolozsvár-újalsóvárosi református egyházközség lelkipásztora hirdetett igét. Ezt követően az emlékháznál folytatódott a program, ahol a résztvevők egyúttal megemlékeztek a januárban elhunyt Kötő Józsefről, az EMKE egykori főtanácsosáról is, aki a Sütő-ház ügyének egyik fő intézője, katalizátora volt.

„A megbocsátás művészetére csak az igazán nagy emberek képesek. Sütő András egy ilyen ember volt mindazok után is, ami 1990 véres márciusában történt vele. Művei a diktatúra bukása előtt is közvetítői voltak azoknak a fájdalmaknak, amelyek a sötét nyolcvanas években közösségét érték” – fogalmazott Kelemen Hunor az avatóünnepségen. Az RMDSZ szövetségi elnöke ünnepi beszédében azt is hangsúlyozta: az író szülőházának olyan zarándokhellyé kell válnia, ahová ellátogathatnak a Kárpát-medencéből mindazok, akik Sütő irodalmi és közéleti pályájának fennmaradt emlékei iránt érdeklődnek.

(Fotó: RMDSZ)

Széman Péter, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöke Kötő József egykori EMKE-főtanácsos hozzájárulását méltatta az emlékház létrehozásában, ugyanakkor megköszönte azok segítéségét, akik hozzájárultak az épület felújításához. Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese a magyar kormány üzenetét tolmácsolta, és rámutatott arra: a Sütő-emlékház létrehozása is tanúsítja, hogy egy gyengének hitt szórványközösség, is képes értéket teremteni.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület egy közösségi adakozásból befolyt összegből, valamint az RMDSZ támogatásából vásárolta meg a Kolozsvártól mintegy 50 kilométerre lévő Pusztakamaráson a Sütő-házat az örökösöktől. Az egyszerű parasztház akkor épült, amikor Sütő András hároméves volt egy előző ház helyén, amelyben az író született. A megvásárolt ingatlan akkor igen rossz állapotban volt, így az EMKE újabb közadakozást hirdetett, hogy az átfogó felújítási munkálatokat finanszírozni tudják. Tavaly sikerült rendbe tenni a tetőszerkezetet, az újabb adományoknak köszönhetően pedig mostanra teljesen felújították a házat.

Varga László, Krónika Online, 2015. október 4.


További cikkek a témában:

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 2 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 2 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 2 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 5 hónapja

Darlac

feltöltve 5 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro