Főoldal / Szórványtallózó / Kolozs megye /

Pusztakamarás

Emlékház Pusztakamaráson

Új művelődési zarándokhellyel gyarapodott a nagy író emlékét ápoló marosvásárhelyi egyesület jóvoltából Erdély: a Mezőségen fekvő Pusztakamaráson nemrég megnyílt a Sütő András Emlékház.

Tárt karú családi összejövetel

Harmadik alkalommal került sor az elmúlt hét végén a Pusztakamarásról elszármazott Székely család tagjainak találkozójára, amelynek eszményi elindítója és támogatója maga Sütő András volt, még 2003-ban. Utána 2006-ban és most 2010-ben ismét találkoztak a világba szétszóródott család életfájának hajtásai.

„Azt hisszük, hogy mi adunk, pedig sokkal többet kapunk vissza”

Élménydús hétvégét szerzett három vidéki református gyülekezet tagjainak az a mintegy kéttucatnyi fiatal, akik a kolozsvári Apafi Mihály Református Egyetemi Kollégium lakói és az intézmény Szórványműhelyének résztvevőiként családlátogatásra, gyermekekkel való foglalkozásra szánták az április 24–25-ei hétvégét.

„Az Úr mindig rendel embereket, akik a hitet megtartják és megújítják”

A világ reformátusainak egyik legjelentősebb napja október 31., a reformáció emlékünnepe. Köztudott, hogy 1517-ben a wittenbergi vártemplom lelkésze, Luther Márton ezen a napon szegezte ki a templom kapujára azt a 95 tételt, amelyben megfogalmazta, hogyan kellene működnie az egyháznak. A reformátusok világszerte ünneplik ezt a napot, bár nem egyformán.

Erő a jövőre

Vasárnap, június 28-án ismét megtelt a pusztakamarási református templom. Jó itt nekünk, hallottuk Demeter József szászrégeni lelkész igehirdetésében. Az alapigével harmonizál a nagy író életműve: „Nem azt kérem, hogy vedd ki őket e világból, hanem hogy őrizd meg őket a gonosztól” (Ján 17,15).

Pusztakamarás. Belső Mezőség, Kolozs megye

Sütő András fogalmazta meg tömören a magyar értelmiségi köztudatban jól ismert település elhelyezkedését. „A Mezőségnek hívott erdélyi dombvidék kellős közepében, Kolozsvártól negyven, Marosvásárhelytől hatvan kilométernyire, távol a vasúti és szellemi közlekedés ütőereitől, hajdani lápok, tavak, nádasok kiszikkadt völgyében. Makkai Sándor püspök úr néhány évtizede regényt írt rólunk vagy inkább segélykiáltást, az volt a címe: Holt-tenger. Hasonlatos hozzá valóban a vidék domborzata. Valamikor tenger volt itt, aztán elment valamerre, mi itt maradtunk, hasonlóképpen a vízi világból a természet sanyarú változásaiban az élelmes kétéltű békák is.”

Előző 12