Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Kolozs megye /

Pusztakamarás

Emlékház Pusztakamaráson

Emlékház Pusztakamaráson

Új művelődési zarándokhellyel gyarapodott a nagy író emlékét ápoló marosvásárhelyi egyesület jóvoltából Erdély: a Mezőségen fekvő Pusztakamaráson nemrég megnyílt a Sütő András Emlékház.

Tárt karú családi összejövetel

Tárt karú családi összejövetel

Harmadik alkalommal került sor az elmúlt hét végén a Pusztakamarásról elszármazott Székely család tagjainak találkozójára, amelynek eszményi elindítója és támogatója maga Sütő András volt, még 2003-ban. Utána 2006-ban és most 2010-ben ismét találkoztak a világba szétszóródott család életfájának hajtásai.

„Azt hisszük, hogy mi adunk, pedig sokkal többet kapunk vissza”

„Azt hisszük, hogy mi adunk, pedig sokkal többet kapunk vissza”

Élménydús hétvégét szerzett három vidéki református gyülekezet tagjainak az a mintegy kéttucatnyi fiatal, akik a kolozsvári Apafi Mihály Református Egyetemi Kollégium lakói és az intézmény Szórványműhelyének résztvevőiként családlátogatásra, gyermekekkel való foglalkozásra szánták az április 24–25-ei hétvégét.

„Az Úr mindig rendel embereket, akik a hitet megtartják és megújítják”

„Az Úr mindig rendel embereket, akik a hitet megtartják és megújítják”

A világ reformátusainak egyik legjelentősebb napja október 31., a reformáció emlékünnepe. Köztudott, hogy 1517-ben a wittenbergi vártemplom lelkésze, Luther Márton ezen a napon szegezte ki a templom kapujára azt a 95 tételt, amelyben megfogalmazta, hogyan kellene működnie az egyháznak. A reformátusok világszerte ünneplik ezt a napot, bár nem egyformán.

Erő a jövőre

Erő a jövőre

Vasárnap, június 28-án ismét megtelt a pusztakamarási református templom. Jó itt nekünk, hallottuk Demeter József szászrégeni lelkész igehirdetésében. Az alapigével harmonizál a nagy író életműve: „Nem azt kérem, hogy vedd ki őket e világból, hanem hogy őrizd meg őket a gonosztól” (Ján 17,15).

Pusztakamarás. Belső Mezőség, Kolozs megye

Pusztakamarás. Belső Mezőség, Kolozs megye

Sütő András fogalmazta meg tömören a magyar értelmiségi köztudatban jól ismert település elhelyezkedését. „A Mezőségnek hívott erdélyi dombvidék kellős közepében, Kolozsvártól negyven, Marosvásárhelytől hatvan kilométernyire, távol a vasúti és szellemi közlekedés ütőereitől, hajdani lápok, tavak, nádasok kiszikkadt völgyében. Makkai Sándor püspök úr néhány évtizede regényt írt rólunk vagy inkább segélykiáltást, az volt a címe: Holt-tenger. Hasonlatos hozzá valóban a vidék domborzata. Valamikor tenger volt itt, aztán elment valamerre, mi itt maradtunk, hasonlóképpen a vízi világból a természet sanyarú változásaiban az élelmes kétéltű békák is.”

Előző 12

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 2 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 2 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 2 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 5 hónapja

Darlac

feltöltve 5 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro