Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Kovászna megye /

Erősd

Ünnepelt az erősdi közösség

Ünnepelt az erősdi közösség

Szombaton Erősd magyar közössége, elszármazottak és székföldiek együtt emlékeztek Erdélyi Lajos egykori református lelkipásztor munkásságára, kopjafát avattak, majd a kultúrházban ünnepi műsorral zárult a rendezvény.

Templomaink – Erősd

Templomaink – Erősd

Erősd földrajzilag az egykori Székföld része, mely Barcaság és Háromszék között, az Olt jobb partján fekszik. Első okleveles említése 1478-ból való. Nevét az Éleskő vagy Erős váráról kapta, ami azonos az egykori középkori magyar Csókásvárral.

„Ne írja meg!” Megírom!

„Ne írja meg!” Megírom!

Az újságban egyre több fekete keretes hirdetést olvasunk. Visszanézünk és búcsúzunk!
De mellette végre ragyogó vasárnapot értünk meg, Erősdön!
Zöld keretes hirdetésben nézhetünk előre és gondolhatunk a jövőre, mert megkereszteltük a gyülekezetben a lelkipásztori család hatodik gyermekét. Mondom és írom a valóságot: egyik szebb, mint a másik! – Ragyogott a fényes nap, amely átvilágította a Vecsen alján békésen meghúzódó kicsi falut.

Átadták az Orbán Balázs-díjakat

Átadták az Orbán Balázs-díjakat

Szórványban dolgozni nem egyszerű, de ha egyszer ezt adta nekem a sors, akkor én ezt szívvel-lélekkel csinálom – nyilatkozta megkeresésünkre Ráduly-Baka Zsuzsanna. Az erősdi református lelkész vehette át háromszékiként az idei Orbán Balázs-díjat.

Magyar nap Erősdön

Magyar nap Erősdön

Első alkalommal szervezte meg Kovászna Megye Tanácsa a Székföldi Magyar Napokat az erősdi református parókia udvarán. Része ez annak a kisebbségi szórványprogramnak, amelyet megyénk olyan településein tartanak, ahol a magyarság lélekszáma nem éri el az összlakosság 25 százalékát.

Miért szórvány Erősd?

Miért szórvány Erősd?

Nincsen még egy olyan ősrégi történelmi múlttal rendelkező települése Kovászna megye déli részének, mint a székföldi Erősd, és mégis – a népességi mutatók, a magyar egyházi élet helyzetének alakulása révén – gyakran emlegetik szórvány-településként. Erre kerestük a magyarázatot a Strázsa és a Barabás-tető alatti kis faluban.

A Szórvány Napja Erősdön

A Szórvány Napja Erősdön

Háromszék nem szórvány, de itt is vannak elszórványosodó településeink – mondta Sánta Imre, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sepsiszéki elnöke péntek este, az Előpatakhoz tartozó településen.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Friss anyagok

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

feltöltve 12 napja

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

feltöltve 12 napja

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

feltöltve 22 napja

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

feltöltve 1 hónapja

Délutáni oktatással vonzóbb a magyar iskola a szórványban

Több szórványtelepülésen indul be a jövő tanévtől a régóta várt délutáni oktatási program. A magyar kormány által támogatott projekt...

feltöltve 1 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro