Főoldal / Szórványtallózó / Krassó-Szörény megye /

Boksánbánya

Páratlan ünnepségsorozat Krassó-Szörény megyében

A resicabányai Templom és Iskola Szórvány Egyesület 2016-ban páratlan ünnepségsorozattal készült a nemzeti ünnepre.

Színház a szórványban

Bojzás Kiss Dani alakja és az ő esküvői története elevenedett meg több helyszínen Krassó-Szörény megyében Kulcsár Székely Attila színművész jóvoltából. Nyírő József Halhatatlan élet című művéből készült azonos címú vígjátékán Resicabányán, Karánsebesen, Boksánbányán és Újmoldován  szórakoztak a jelenlevők az ízes székely humoros történet előadásán.

Etnikumok fesztiválja

A november 9–19. között zajló Boksánbányai Kulturális Napok keretében került sor november 13-án az Etnikumok Fesztiváljára.

Maroknyian ünnepeltek

Augusztus 20-án csupán néhányan gyűltek össze Boksánbányán megemlékezni nemzeti ünnepünkről.

Boksánbányai Magyar Napok

Jól sikerült a kisváros Magyar Napja június 25-én. A harmadik alkalommal megrendezett, a Communitas Alapítvány támogatta Boksánbányai Magyar Napokon, mint Tóth János főszervező, a helyi RMDSZ szervezet elnöke elmondta, két jelentős eseményt szerveztek. A hányatott sorsú honvédszobor előtt tisztelegtek és virágcsokrokat helyeztek el.

Ünnepelt Boksánbánya magyarsága

Március 14-én, vasárnap emlékezett nemzeti ünnepünkre a boksánbányai magyarság. A Resicabányáról érkezett vendégekkel együtt ünnepi istentiszteleten vettek részt a református templomban.

A boksánbányai honvédszobor

A magyar államalapítás ezredfordulós esztendejében illik felleltározni a jelen és a múlt jellemző emlékeit. Szerte az országban, így Krassó-Szörényben is találhatók ilyenek. A boksánbányai Bogsa várnak is nevezhető rom mellett a németboksáni római katolikus temetőben található, 1995-ben restaurált 1848-as obeliszkje, illetve az újra felfedezett negyvennyolcas honvédszobor is eme értékeink közé tartozik.

A boksánbányai református templom

Boksánbányán 1929-ben szentelték fel az egy év alatt, Keresztes József lelkipásztor és Lengyel Rozália diakonissza jóvoltából felépült református templomot. Az építkezéshez szükséges pénz a helybeli hívek adakozásából, illetve több megyében eszközölt gyűjtésből származik.

Magyar nyelvű oktatás Boksabányán?

Sz. Kiss Lavinia állatorvost a legutóbbi tisztújításon az RMDSZ boksabányai szervezetének elnökévé választották. A helybeli magyarság időszerű problematikájáról ottjártunkkor beszélgettünk.

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Örökségmustra Maros megyében - IV. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretén belül idén folytattuk Maros megye épített kulturális örökségének, együttélési emlékeinek...

Magyar közösségek, építészeti értékek, közös múlt a Szabadi patak völgyében.

Történelmi utazás Szászrégentől Gödemesterházáig.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Felső-Maros mentén a Luc patak völgyében és mellékvölgyeiben.