Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Krassó-Szörény megye / Oravicabánya /

Arany János emlékét ápolják

Oravicabányán a Spilka-féle házra márvány emléktábla került, amelyet október 14-én avattak fel néhány resicabányai és kevés oravicabányai érdeklődő jelenlétében.

Emléktáblát avattak Oravicabányán

Az Arany János oravicabányai tartózkodását megörökítő márványlap a ruszkabányai bányából való. Az emléktáblát Bálint Mihály Krassó-Szörény megyei RMDSZ-elnök leplezte le, majd Fechită Virgil helybeli római katolikus plébános szentelte fel, és áldotta meg Tóth János, a csepergő eső miatt rövid beszéde után.
A maroknyi társaság az avatást követően a hírneves oravicabányai színház fogadótermében egy csésze fekete mellett emlékezett a költőre, midőn Bálint Erzsébet, a Platanus szervezet elnöke néhány Arany-verset olvasott föl, magyar és román nyelven egyaránt. Az irodalmi délután során érdemben szólt hozzá Dorel Bogzan városi és területi főépítész, aki Jókai Mór egykori itteni képviselőségéről is szót ejtett.

A beszélgetés során körvonalazódott annak a lehetősége és szükségszerűsége is, hogy Jókai-emléktáblát is állíttassanak az egykori megyeszékhely, Oravicabánya valamely jeles épületére.

Makay Botond, Nyugati Jelen, 2010. október 15.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 3 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 3 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 3 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 6 hónapja

Darlac

feltöltve 6 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro