Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Krassó-Szörény megye / Oravicabánya /

Megemlékezések a szórványban

Az idén is megemlékeztünk október 6-ra, A bosszú és a harag napjára jelszó alatt. Október 5-én délután, Oravicabányán az Arany János emléktáblánál koszorúztunk szerény létszámban.

Oravicai megemlékezés

Ezen a vidéken is több harc zajlott le, Arany János is erre járt ’48 májusában, a Marilla környéki harcok idején. A bánsági együttélésről és ennek hagyományáról a mai napokig Bota Ionel, a Kultúrház magyarul is beszélő igazgatója beszélt.

6-án reggel Ruszkabányán megkoszorúztuk a Maderspach család szülőházán levő emléktáblát és Maderspach Károly sírját, aki vasgyáraiban gyártott lőszerekkel segítette a szabadságharcosokat, ezenkívül felesége kezelte és segítette a sérült harcosokat. Délután Boksánbányán emlékeztünk a helyi lakosság hősies ellenállására a császári seregekkel szemben, hogy megakadályozzák Resicabánya felé vonulásukat. A központi obeliszknél beszédet mondtak Crecan Dani ortodox pap, a város alpolgármestere, aki koszorút is helyezett a városháza részéről.

A megemlékezés a katolikus temetőben folytatódott Theer József verseivel és énekekkel, az ottani emlékműnél. Az  Aradi vár éneket Vincze-Jancsi Erzsébet adta elő, majd a resicabányai Hóvirág daloskör három tagja, Német Emese, Orbán Balázs és Szabó József katonadalokat énekeltek. Közös dalolással fejeződött be a nap, a Kultúrházban a boksánbányai Bányavirág kultúrcsoport közreműködésével.

Tóth János, (Web)Nyugati Jelen, 2012. október 9.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 3 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 3 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 3 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 6 hónapja

Darlac

feltöltve 6 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro