Főoldal / Szórványtallózó / Krassó-Szörény megye /

Resicabánya

Magyar Kulturális Központ nyílt Resicabányán

Megnyitotta kapuit a resicabányai magyarok új találkozóhelye Krassó-Szörény megye székhelyének új negyedében, Govondáron. A kétszobás, konyhás, fürdőszobás földszinti lakást 2015-ben vásárolta meg a Resicabányai Református Egyházközség a Bethlen Gábor Alap támogatásával. Majd önkéntesek segítségével kulturális és közösségi céloknak megfelelően felújította és berendezte, hogy 2016 februárjában már magyar programoknak adhasson helyet a Magyar Kulturális Központ.

Felolvasómaraton 2016

A csíkszeredai Kájoni János könyvtár idén is megrendezte a felolvasómaratont február 23-án. A Hargita Megyei Tanács felkérésére mi is, a Resicabányai Platanus Kulturális Egyesület részt vettünk rajta, immár harmadszorra.

Petőfi és a kalandos tejvásárlás Resicabányán

Két előadással látogatott el február 20-án Resicabányára a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház. 3 órától a gyerekek élvezhették a bábtagozat Apakaland című darabját, 5 órától a felnőttek Petőfi Sándor A helység kalapácsa című műve nyomán készült Kifordulás című egyszemélyes vígjátékot tekinthették meg.

Farsangi Magyar Bál Resicabányán

Hagyományteremtő céllal, 150 fő részvételével rendezte meg a Templom és Iskola Szórvány Egyesület Farsangi Magyar Bálját január 23-án, szombaton Resicabányán.

Délvidéki és bánsági magyarok, ha találkoznak…

…akkor nagy magyar bált csapnak! Ez történt november 21-én, Krassó-Szörény megye székhelyén is, több mint 150 fő részvételével. Resicabányán lépett fel ugyanis a Templom és Iskola Szórvány Egyesület meghívására a verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület néptáncegyüttese és a nagykikindai Róna tánccsoport, míg a talpalávalót a Virradó népi zenekar húzta, illetve Szilágyi Ádám resicabányai önkéntes biztosította.

Petőfi-program Krassó-Szörényben

Szeptember 1-jén megérkezett a megyeszékhelyre Kovács Ágnes, a Petőfi Sándor-program önkéntese, aki az értékőrző magyar munkában nyújt segítséget a Templom és Iskola Szórvány Egyesületnek.

Aki mást felüdít, maga is felüdül

Karácsony másodnapján történelmi eseménynek lehettek tanúi az újmoldovai és aninai magyar emberek. A Bethlen Gábor Alap támogatásával, a Resicabányai Református Egyházközség szervezésében a 2014-es év során többszöri szórványkiszállást követően, tizenkét „angyal” látogatta meg az ottani, zömében székely magyarokat.

Communitas-támogatás a Krassó-Szörény megyei magyarságnak

A Communitas Alapítványnak köszönhetően a Resicabányai „Templom és Iskola” Szórvány Egyesület, a Resicabányai Református Egyházközség és annak lelkésze a következő pályázati támogatásokban részesült.

Petőfire emlékeztek

Csütörtökön délután a resicabányai Magyar Házban a Platanus Kulturális Egyesület megemlékezést tartott Petőfi Sándor halálának vélhetően 100 éves évfordulóján.

Közösségépítés Resicabányán

Az első félévet lezáró iskolai vakációban, február elején vettek részt resicabányai magyar gyerekek és a temesvári Bartók Béla Líceum  diákjai  abban a Magyar táborban, melyet a magyarországi Erdélyi Hagyományokért Egyesület és a resicabányai Templom és Iskola Szórványegyesület szervezett.

1234 Következő

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Örökségmustra Maros megyében - IV. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretén belül idén folytattuk Maros megye épített kulturális örökségének, együttélési emlékeinek...

Magyar közösségek, építészeti értékek, közös múlt a Szabadi patak völgyében.

Történelmi utazás Szászrégentől Gödemesterházáig.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Felső-Maros mentén a Luc patak völgyében és mellékvölgyeiben.