Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Krassó-Szörény megye / Újmoldova /

Gyűjtés az újmoldvai magyarságért

A Resicabányai Református Egyházközség a Templom és Iskola Szórvány Egyesülettel karöltve egyházi programokon túl magyar munkát is végez a Krassó-Szörény megyei, szórványban élő magyar emberek körében.

Az ottani szórványprogramok lelkes vezetője Megyasszai Attila református lelkész, az említett egyesület vezetője.

Krassó-Szörény megyében a 2011-es népszámlálási adatok szerint kb. 3500 magyar ember él, ebből a megyeközpontban, Resicabányán, kb. 1800 ember vallotta magát magyarnak. Persze ennél sokkal többen vannak, a népszámlálási adatok nem megbízhatóak. Főleg a nagyobb városokban, Boksánbányán, Aninán, Oravicabányán, Nándorhegyen és Újmoldován, de más kisebb településen is élnek magyarok.

A megye egyedüli magyar tanintézménye a Resicabányai Református Egyházközség épületében működő, 2011-ben újraalapított Hosszúprogramú Magyar Óvoda, mely 2 szakképzett tanerővel és 14 gyerekkel működik, az elemi iskola tavaly megszűnt. A gyerekek, fiatalok oktatása fakultatív programokon keresztül, önkéntesek segítségével történik.

Krassó-Szörény megye nemcsak turisztikai, de ipari szempontból is nagyon híres. Resicabánya az Osztrák Magyar Monarchia leghíresebb ipari központja volt, ez mára szinte teljesen leépült. A megyében nagyon sok bányaváros van, - Anina, Oravicabánya, Boksánbánya, Újmoldova -, mely településekre a 60-as, 70-es években az ország minden részéről sok magyar érkezett. Sokan családjaikkal a munka miatt idevándoroltak és itt ragadtak.

Így jött létre az újmoldovai székely-magyar katolikus közösség is, amely a mai napig megőrizte magyar identitását. Ez többek között annak tulajdonítható, hogy nem keveredtek románokkal. Ennek köszönhetően a kis, de kompakt, kb. 140 lelkes újmoldovai közösségben élő gyerekek is beszélik a magyar nyelvet.

Feltérképezték ezt a közösséget, számba vették őket, gondoskodtak a szegények diakóniai támogatásáról, csoportos kiszállások révén egyházi és kulturális programokat szerveztek: a Resicabányai Hóvirág Daloskör betlehemes játékkal, kulturális programokkal szórakoztatta többször is a hálás közönséget, akiknek évtizedeken át nem volt szervezve ilyen jellegű magyar program. A programok támogatását a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány biztosította.

Magyar Ház

Mivel az újmoldovai magyar közösség nem élheti meg hitét anyanyelvén, azaz nincs nekik biztosítva a magyar nyelvű mise, már 3 évvel ezelőtt megfogalmazódott az ottani közösség részéről egy Magyar Ház létrehozatalának gondolata, ahol a közösség megélheti, gyakorolhatja, ápolhatja anyanyelvét, identitását, kultúráját.

A Magyar Kormány, ezen belül a Nemzetpolitikai Államtitkárság, Potápi Árpád államtitkár támogatásával, nagyobb összeggel segítette Krassó-Szörény megyét, azonban ebből az összegből már nem futotta az Újmoldovai Magyar Ház megvásárlására.

Sikerült találni egy kétszobás, földszinti ingatlant, melynek megvásárlása, rendbetétele, bebútorozása, infrastrukturális felszerelése 12000 euróba kerül, erre a célra szerveztek egy, az összmagyarságot megcélzó összefogást, illetve gyűjtést. Ez a felhívás megtalálható a Facebookon is, „Összefogás az újmoldovai magyarságért címmel” címmel.

Z. Nagy István, Vhegy.com, 2015. június 25.


Kapcsolódó anyagok:

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 3 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 3 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 3 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 6 hónapja

Darlac

feltöltve 6 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro