Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Máramaros megye / Magyarlápos /

Máramarosi tájak és emberek - Magyar-e még Magyarlápos?

Régi kedves meghívásra indultunk el egy derűs augusztusi hétvégén a Láposi-medencébe. Vezetőim Veress László nyugalmazott segesvári főgyógyszerész, a Küküllői Református Egyházmegye főgondnoka és felesége, Veress Lászlóné született Topán Márta nyugalmazott fogtechnikus voltak. Életük emlékezetes korszakát töltötték Magyarláposon, ami Veress Mártának szülőhelye, férjének pedig gyógyszerészként az első munkahelye volt.

Ott ismerkedtek meg, házasodtak össze, született meg két fiuk. Bár évek óta Segesvár az otthonuk, időnként visszatérnek Láposra, ahol Márta néhai kántortanító édesapja és óvónő édesanyja van eltemetve. A máramarosi tájakról és emberekről őrzött vidám és szomorú történeteik színesítették a Marosvásárhely és Magyarlápos közötti utat és az ott töltött időt. Miközben megmutatták a vidék leghíresebb látnivalóit, életüknek a helyhez kapcsolódó eseményeibe is beavattak.

A bethleni templom

Aki nem ismeri az Észak-Mezőség, Beszterce, Bethlen környékének látnivalóit, akár egy napot is eltölthet a megtekintésükkel, hiszen a harinai evangélikus és az ősi somkeréki református templomot nem szabad kihagyni. Utazásunk során nagy szerencsénkre a gróf Bethlen család ősi fészkének tartott városkában nyitva volt a főtér közepén álló késő gótikus stílusú református templom. Az egykori plébániatemplom papját 1332-ben említik az írott források, a reformátusok az 1600-as évek derekától használják. Kőből faragott szószéke és rokokó díszítésű, fából faragott szószékkoronája az 1700-as években készült.  A kívül-belül példásan felújított református templomban gyakoriak a vegyes házasságok.  

Alsókosályban Bartalis Jánosra emlékezünk, onnan Pecsétszegen, Hollómezőn át Lápos felé tartunk. Rohi faluban, ahol a fák levelét szinte nem is lehet látni a sok szilvától, megkeressük a Csizér család egykori kúriáját. A sokszobás kúriát Csizér Ákos gróf, területi főügyész építtette 1905-ben. Ma a helybeli iskola működik az uniós pénzekből felújított egykori udvarházban, amely egy magaslaton áll, ahonnan különösen szép kilátás nyílik a környező erdős dombokra.

Tovább olvasom.

Bodolai Gyöngyi, Máramarosi tájak és emberek. e-nepujsag.ro 2017. szeptember 20.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 3 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 3 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 3 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 6 hónapja

Darlac

feltöltve 6 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro