Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Máramaros megye / Máramarossziget /

Ünnepelt a Leöwey Klára Gimnázium

Tízéves évfordulóját ünnepelte a hétvégén máramarosszigeti Leöwey Klára magyar tannyelvű gimnázium. Az ünnepség az egykori református iskola színháztermében zajlott – ezelőtt tíz évvel itt tartották meg a magyar tannyelvű oktatási intézmény első ünnepélyes tanévnyitóját.

Jubileum. Béres Ildikó, a 10 éves gimnázium igazgatónőjeElsőként Béres Ildikó igazgató köszöntötte az egybegyűlteket, aki elmondta, hogy mindent megtesznek azért, hogy minden évben be tudjanak indítani egy újabb óvodai csoportot, első és kilencedik osztályt. „Arra biztatom a szülőket, hogy bátran bízzák ránk gyermekeiket, hiszen itt megkapják mindazt a tudást, amire szükségük van, és amivel elindulhatnak az életben” – fogalmazott Béres Ildikó, aki hozzátette, hogy az iskolában az utóbbi három évben nőtt a diákok létszáma. Ennek köszönhető az, hogy ebben az időszakban két kilencedik osztályt indítottak minden évben.

Köszöntőbeszédében Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kihangsúlyozta, hogy a Leöwey Klára Gimnázium diákjait és tanárait egyaránt kötelezi a névválasztás: Leöwey Klára pedagógusként, íróként és az 1848-as eszmék vallójaként a közösségépítés egyik példaképe számunkra. A szövetség elnöke hozzáfűzte, hogy a rendszerváltás óta a magyar közösség több mint 100 magyar nyelvű iskolát indított el Romániában, az RMDSZ szórványprogramjai által kialakított intézményes keret pedig biztosítja ezen oktatási intézmények fennmaradását és működését a szórványban is.

„Azért kell dolgoznunk, hogy ezek a szórványiskolák, amelyek egyébként óriási feladatot és szerepet töltenek be itt a szórványban, a finanszírozást megkaphassák, és ez 2013 után is így lesz. Másrészt pedig a szórványkollégiumnak a fenntartásával a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a Communitas Alapítványon keresztül is támogatja pályázati rendszerben a szórványkollégiumnak a fenntartását, mert nagyon sokszor a szülőknek az a néhány 100 lej is számít, amit támogatásként kapnak, hogy utaztassák a gyerekeket, vagy hogy bentlakásban tartsák” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Béres István Máramaros megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő is – aki az évek során folyamatosan támogatta a magyar iskola felújítását, tatarozását – kiemelte a Leöwey Klára magyar iskola fontosságát, amely kulturális bástyaként működik Máramarosszigeten. „Vigyázzunk erre az iskolára, vigyázzunk arra, hogy ne tűnjön el egyetlen láncszem sem a gyöngyből, mert akkor együtt leszünk 10 év múlva is” – hangsúlyozta Béres István.

Az ünnepségen felszólalt Kötő József RMDSZ-es parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egylet volt elnöke, aki főt hajtott az iskola alapítói előtt, és Zahoránszky Ibolyának, az iskola egyik megálmodójának tiszteletére emléklapot nyújtott át az iskola tanári karának. „Legelőször 1995-ben ült össze Máramarossziget magyar polgársága, hogy létrehozza az anyanyelvi tanintézményét. Ez beleágyazódott abba az országos mozgalomba, amikor a tanügyi törvény elleni tiltakozásképpen létrehoztuk az Iskola Alapítványt, és kimondottuk azt, hogy mindenütt, ahol magyar közösség él, létre kell hozni az önálló magyar iskolát. Hosszas és nehéz küzdelem volt ez. Azonban a nagy nehézséget az önálló épület megszerzése jelentette. Itt volt nagy szerepe az akkori RMDSZ-es alpolgármesternek, Zahoránszky Mihálynak, akinek sikerült kiharcolnia, hogy a helyi önkormányzat megvásárolja a 18. század végén épült Haller-vadászházat, a Leöwey Klára Gimnázium jelenlegi épületét” – idézte fel lapunknak Kötő József.

Az ünnepségsorozat jótékonysági bállal zárult. A befolyt pénzadományokból az iskola informatikai laboratóriumának felszerelését korszerűsítik majd.

Zahoránszki Brigitta, (Web)Krónika, 2012. október 29.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 5 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 5 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 5 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 8 hónapja

Darlac

feltöltve 8 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro