Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Máramaros megye /

Nagybánya

Egy darab középkor, mit itt felejtett az idő - Nagybánya III.

Egy darab középkor, mit itt felejtett az idő - Nagybánya III.

Nagybányát valamikor a XIII. század második felében alapíthatták a király által betelepített német bányászok és aranymosók. A település első okleveles említése – 1327 – után megsokasodnak a vonatkozó írott források. Ekkor a két helységnek azonos volt a bírája, de feltehetőleg külön templommal rendelkeztek. A Szatmár vármegyei Asszonypataka a pápai tizedlajstrom szerint plébániával rendelkező település volt.

Ahol Erdélyország minden aranyát és garasát verték - Nagybánya II.

Ahol Erdélyország minden aranyát és garasát verték - Nagybánya II.

Nagybányát valamikor a XIII. század második felében alapíthatták a király által betelepített német bányászok és aranymosók. A település első okleveles említése – 1327, Zazarbánya – után megsokasodnak a vonatkozó írott források. 1329-ben városként említik Zazarbánya ikertelepülését, Asszonypatakát. Ekkor a két helységnek azonos volt a bírája, de feltehetőleg külön templommal rendelkeztek. Nagy Lajos király 1347-ben megerősítette Rivulus Dominarum és Zazarbánya vendégei szövetségének privilégiumait, és az oklevél a város templomára is utal.

Egy ősi magyar bányaváros értékei - Nagybánya I.

Egy ősi magyar bányaváros értékei - Nagybánya I.

Nagybánya, Máramaros megyeszékhelye, nevét arany- és ezüstbányáiról kapta, előtagja a szomszédos Felsőbányától különbözteti meg. Kiemelten fontos tudni azt, hogy korábban, vagyis 1329-ben Asszonypatakának hívták, mivel a királyné tulajdona volt, utótagja a mellette folyó patakra utalt. A város az ország északnyugati részén, a Nagybányai-medencében, az 1307 méter magas Rozsály-hegy déli lábánál, a Zazar folyó partján fekszik. Északról a Gutin-hegység – és az annak részét képező Rozsály-tömb – határolja. A szomszédos községek délen Lénárdfalva és Tőkésbánya, keletre Felsőbánya, nyugatra pedig Alsótótfalu.

Összpontosul a nagybányai magyar szórványoktatás

Összpontosul a nagybányai magyar szórványoktatás

Összmagyar támogatással, a református és a katolikus egyház, illetve a magyar kormány segítségével valósul meg a nagybányai Németh László Elméleti Líceum régi terve, hogy birtokba vehesse belvárosi székházát. Az iskolaavatót a hétfői tanévkedéskor tartják.

Iratkozás nagybányai magyar óvoda- és napközi csoportokba

Iratkozás nagybányai magyar óvoda- és napközi csoportokba

Felkérjük a kedves szülőket, nagyszülőket, írassák be gyermeküket óvodába a 2017-2018-es tanévre.

Ünnepeljük együtt a Magyar Nyelv Napját Nagybányán!

Ünnepeljük együtt a Magyar Nyelv Napját Nagybányán!

A néhány napja megszavazott Magyar Nyelv Napja immár Romániában is megszervezhető, az állam által elfogadott és támogatott ünnep. Ezen jeles alkalomból a nagybányai RMDSZ Új Fejezet csoport, valamint a Németh László Elméleti Líceum ünnepi műsorral tiszteleg e nap előtt, fejet hajtva legnagyobb nemzeti kincsünk, a magyar nyelv előtt.

Bányavidéki siker Budapesten

Bányavidéki siker Budapesten

A helyiek egyöntetűen a sorozat talán legsikeresebb előadásának, a közönség létszámát tekintve mindenképpen rekordokat döntögető eseménynek nevezték a Bányavidék hétvégi bemutatkozó rendezvényét a budapesti Polgárok Házában. Sokan Magyarország más városaiból jöttek, volt aki egyenesen Ausztriából érkezett az eseményre; egykori nagybányaiak és a vidék szerelmesei töltötték meg az intézmény termeit, közel négyszázan. Jó volt velük tölteni ezt a délutánt…

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 2 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 2 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 2 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 5 hónapja

Darlac

feltöltve 5 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro