Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Maros megye / Bözödújfalu /

Megmentenék Bözödújfalut – Újjáépítenék a templomtornyot

Újjáépítenék Bözödújfalu tavaly júniusban összedőlt katolikus templomtornyát, ennek érdekében a szombati csíksomlyói búcsún egy kijelölt sátorban darabonként 15 lejbe kerülő téglajegyeket vásárolhatnak, akik segíteni szeretnék a kezdeményezést.

Az akció egyik lelkes támogatója, Csibi Attila Zoltán erdőszentgyörgyi polgármester hangsúlyozta: nem olyan templomot szeretnének felépíteni, amelyben szentmisét, istentiszteletet lehet tartani, hanem a jelképet állítanák vissza a torony eredeti helyén. Az elöljáró rámutatott: az ügyet itthon és külföldön, de a tengerentúl is sokan felkarolták.

A vízben áll majd a torony

A polgármester szerint többen is javasolták, hogy az építményt ne a vízzel elárasztott területen, hanem a szárazon húzzák fel, de Csibi Attila Zoltán – és mások – meglátása szerint az eredeti helyszínen marad igazán szimbolikus a torony.

A polgármester kifejtette: az ügyben már egyeztettek a hatóságokkal, és úgy tűnik, van lehetőség arra, hogy lennebb engedjék a vízszintet, a romokat és az új tornyot ennek nyomán fallal vennék körül, amelynek köszönhetően az épületegyüttes körülsétálható lesz. Csibi azt is elmondta: a tervek szerint ezzel párhuzamosan az egykori unitárius templom romjait is visszaállítanák a szárazföldön.

Öt éven belül megvalósulhat a projekt

Az indítványozók szerint a terveket öt éven belül meg lehetne valósítani, az építkezést pedig azonnal elkezdenék, amint a pénz öszszegyűl. A kezdeményezők a budapesti Székely Hargita Alapítvány révén az Emberi Erőforrások Minisztériumánál is pályáztak, a napokban derül ki, hogy kapnak-e finanszírozást, amelyből elkészíttetnék a megvalósíthatósági tanulmányt és a kivitelezési terveket.

Más projektek révén is felhívnák a figyelmet a Ceaușescu-diktatúra faluromboló politikájának szimbólumaként ismert Bözödújfalura: hamarosan elkészül a falu 10–12 négyzetméteres nagyságú makettje, hosszú távon pedig egyhektáros hasonmás felépítése is felmerült. Az idei, augusztusban tartandó falutalálkozón ugyanakkor minden kitelepített család emlékére egy-egy, összesen 180, névvel és házszámmal ellátott kopjafát állítanak, emellett pedig a templomokat és a közintézményeket is jelzik, így láthatóvá válik az egykori település alaprajza.

A kopjafákhoz a faanyagot az önkormányzat biztosította, a munkát pedig erdélyi, magyarországi és felvidéki magyar fafaragók végezték, többen május elején egy székelykeresztúri táborban készítették el az emlékjeleket. Az ötlet a falu szülöttjétől, Szombatfalvi József esperestől származik, de a projektet az erdőszentgyörgyi önkormányzat és a Bözödújfaluért Egyesület is felkarolta, így a kezdeményezés hármas összefogás nyomán valósult meg.

Böjte Csaba lesz a falutalálkozó fővédnöke

A falutalálkozó fővédnöke egyébként Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója lesz, az eseményen pedig Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja is jelen lesz.

Csibi Attila Zoltán elmondta: a falutalálkozó keretében egy kistérségi rendezvényt is szerveznek, amelyen Balavásártól Szovátáig minden önkormányzat bemutatja értékeit, az akciót a Maros megyei önkormányzat is támogatja. A polgármester hangsúlyozta: a templomépítési és kopjafa-állítási terveknek érzelmi alapja van, az emlékeket szeretnék ezzel megőrizni, ugyanakkor az embereket is érdekeltté tennék az emlékőrzésben, ennek pedig nagy szerepe lehet a turizmus felvirágoztatásában is.

Mint ismeretes, a Ceaușescu-diktatúra utolsó éveiben kezdték építeni azt a 625 méter hosszú és 28 méter magas gátat, amely a Küsmöd-patak vizét duzzasztotta meg Erdőszentgyörgy közelében. A víztározó már a rendszerváltozás után, 1994-ben teljesen elnyelte Bözödújfalut, amelynek lakóit korábban a szomszédos településekre költöztették.

Gligor Róbert László, Krónika Online, 2015. május 21.

Kapcsolódó anyagok:

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 4 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 4 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 4 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 7 hónapja

Darlac

feltöltve 7 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro