Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Maros megye / Bözödújfalu /

Településük múltjára emlékeznek Bözödújfaluban

Mint minden évben, augusztus első szombatján, az idén is megemlékeznek az egykori Bözödújfalu lakóiról,  a kitelepítettekről, a vízzel elöntött település múltjáról.

Huszonhatodik alkalommal szervezik meg a megemlékezést a Sirató falnak nevezett emlékhelynél, ahol minden évben ökumenikus istentiszteletet tartanak, hiszen ez volt az a falu, amely sokszínűségéről is híres volt, a római katolikusok, unitáriusok és reformátusok mellett itt éltek a székely-szombatosok is. Ma már csak egy-egy sírkő tanúskodik jelenlétükről a vízzel elöntött gazdaságok egykori kertjeiben, vagy egy-egy lépcső, vagy faldarab ha még áll a tóban, amely ma már horgász-paradicsom, nyaralók kedvelt helye.

Az elszármazottak, akik és akiknek házaik a falurombolás áldozatai lettek, minden évben visszajönnek, emlékeznek, felidézik a falu múltját, amikor még azt hitték, hogy van jövőjük.

Az augusztus 1-i, szombati megemlékezés is a hagyományhoz híven ökumenikus istentisztelettel kezdődik, amit követően bemutatják a kopjafafalut, a kopjafa faragókat, majd együtt járják be a falu jelképes utcáit, emlékezve annak lakóira. 

Antal Erika, Új Magyar Szó Online, 2015. július 27.

Kapcsolódó anyagok:

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 5 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 5 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 5 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 8 hónapja

Darlac

feltöltve 8 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro