Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Maros megye / Bözödújfalu /

Újjáépítenék az összeomlott templomot a bözödújfalusi tónál

Helyi összefogással, a Maros megyei múzeum támogatásával újjáépítenék a bözödújfalusi tónál idén tavasszal összeomlott római katolikus templomot. Szabó Árpád, a Maros megyei tanács alelnöke és Soós Zoltán múzeumigazgató arról beszélt a Marosvásárhelyi Rádióban, hogyan támogatják az újjáépítést.

Az Erdőszentgyörgyről a bözödújfalusi tóhoz tartó, a tó mellett elhaladó út folyton gondot jelent az ott közlekedőknek, most úgy néz ki, az idén aszfaltozott úton járhatnak majd a gépkocsik – jelentette ki Szabó Árpád, aki elmondta, 5,5 millió lejt különítettek el a megyei tanács költségvetéséből, amelyből 3-3,2 kilométer útszakaszt javítanak meg. Ezzel párhuzamosan EU-s pénzekre is pályáztak, „hátha onnan is jön pénz” – fogalmazott az alelnök.

A még álló templom (Forrás: Marosvásárhelyi Rádió)

A tavasszal összeomlott templomtoronnyal kapcsolatosan Soós Zoltán arról számolt be, hogy a tavaly ősszel az összeomlás előtt az erdőszentgyörgyi polgármesterrel, valamint műépítészekkel közösen a védelmi gát tervein, a torony konszolidálásán dolgoztak, ám túl késő volt már, nem bírta a szerkezet.

Holott tíz évvel ezelőtt még tető is volt rajta – hangsúlyozta a múzeumigazgató, arra is választ adva, hogy nem volt rajta a műemléklistán. De ha rajta lett volna, ma már úgy sem lehetne műemlékalapra pályázni, hiszen már nem áll, nem létezik – magyarázta Soós. „Az újjáépítést támogatjuk” – jelentette ki az igazgató. Hozzátette, a templomtorony szimbolikus jelentőségű, idegenforgalomi szempontból is fontos.

Az összeomlás után (Forrás: Facebook)

Szabó Árpád bejelentette, hogy az augusztus elsején és másodikán sorra kerülő Nyárádmenti fesztiválon, illetve Erdőszentgyörgyön a Kis-Küküllő menti fesztiválon az esti koncerteken téglajegyeket fognak árusítani, az összegyűlt pénzt pedig a bözödújfalusi és székelybői templomok felújítására fordítják.

Bözödújfalu elárasztására, a falurombolásra,az ott élők szétszéledésére, az egyszer volt helyi közösségre emlékeznek minden év augusztusának első vasárnapján, a tó felső végénél álló „siratófalnál”, ahol ökumenikus istentiszteletet tartanak minden alkalommal, és ahová elzarándokolnak a szétszéledt közösség tagjai, leszármazottak, együtt érzők.

Antal Erika, Új Magyar Szó Online, 2015. július 10.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 5 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 5 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 5 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 8 hónapja

Darlac

feltöltve 8 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro