Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Maros megye /

Mezőzáh

Ugron-kastély: a volt tulajdonos nem kapta vissza, az önkormányzatnak nincs pénze a tatarozásra

Ugron-kastély: a volt tulajdonos nem kapta vissza, az önkormányzatnak nincs pénze a tatarozásra

Marosvásárhelytől nem messze, a Mezőségen Marosludas és Nagysármás között haladva, a Mezőzáh fölötti dombon áll az Ugron-kastély, amely a jelenlegi lerobbant állapotában is őrzi egykori szépségét. A kastély jelenlegi tulajdonosa a Maros megyei önkormányzat. Az államosításkor Ugron István volt a tulajdonosa. Az épület már évek óta nincs használatban.

Antal Erika, Ugron-kastély: a volt tulajdonos nem kapta vissza, az önkormányzatnak nincs pénze a tatarozásra, Székelyhon, 2017. július 29.

Ugron-kastély: a volt tulajdonos nem kapta vissza, az önkormányzatnak nincs fedezete a tatarozásra(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/aktualis/ugron-kastely-a-volt-tulajdonos-nem-kapta-vissza-az-onkormanyzatnak-nincs-fedezete-a-tatarozasra)
Zarándoklat a mezőzáhi bazsarózsamezőhöz

Zarándoklat a mezőzáhi bazsarózsamezőhöz

Az elmúlt hét végén valóságos zarándoklat volt Mezőzáhon, ahová a beharangozott bazsarózsa-virágzás látványa vonzotta az embereket. A község központjában sok tanácstalan gépkocsivezető kérdezősködött a helybeliektől, merre vegyék az irányt a bazsarózsás felé. Volt, akit a református templom melletti útra irányítottak, volt, akit visszaküldtek a falu bejáratához, hogy ott térjenek el, de végül öt kilométernyi frissen kövezett mezei út megtételével minden „zarándok” célba ért.

Örökségünk marad-e a mezőzáhi Ugron-kastély?

Örökségünk marad-e a mezőzáhi Ugron-kastély?

Miközben Marosvásárhelyen emblematikus műemlék épületek megmentéséért folyik a harc, a megye távolabbi övezeteiben található, a magyar arisztokrácia által ránk hagyott gyönyörű épületek válnak az enyészet martalékává.

Szebb napokra vár a legendás mezőzáhi kastély

Szebb napokra vár a legendás mezőzáhi kastély

Alig két kilométer választ el a pazar kastélyával, egyedülálló sztyeppei bazsarózsa rezervátumával és hatalmas halastavával jobb helyen turistaparadicsomnak beillő Mezőzáhtól, amikor a Nagysármást Marosludassal összekötő, toldott-foldott megyei út mentén egy kidőlt kilométerkő jelzi a község közelségét.

„Amikor nem színből adunk, hanem szívből”

„Amikor nem színből adunk, hanem szívből”

Lakó Jenő az erdélyi Mezőzáh református gyülekezetének lelkipásztora. 1985-ben született Marosszentgyörgyön, a kolozsvári teológia szak elvégzése óta - rövid bukaresti kitérőt követően - a mezőségi szórványmagyarság mentésén munkálkodik.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Friss anyagok

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

feltöltve 11 napja

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

feltöltve 11 napja

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

feltöltve 21 napja

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

feltöltve 1 hónapja

Délutáni oktatással vonzóbb a magyar iskola a szórványban

Több szórványtelepülésen indul be a jövő tanévtől a régóta várt délutáni oktatási program. A magyar kormány által támogatott projekt...

feltöltve 1 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro