Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Maros megye /

Mezőzáh

Ugron-kastély: a volt tulajdonos nem kapta vissza, az önkormányzatnak nincs pénze a tatarozásra

Ugron-kastély: a volt tulajdonos nem kapta vissza, az önkormányzatnak nincs pénze a tatarozásra

Marosvásárhelytől nem messze, a Mezőségen Marosludas és Nagysármás között haladva, a Mezőzáh fölötti dombon áll az Ugron-kastély, amely a jelenlegi lerobbant állapotában is őrzi egykori szépségét. A kastély jelenlegi tulajdonosa a Maros megyei önkormányzat. Az államosításkor Ugron István volt a tulajdonosa. Az épület már évek óta nincs használatban.

Antal Erika, Ugron-kastély: a volt tulajdonos nem kapta vissza, az önkormányzatnak nincs pénze a tatarozásra, Székelyhon, 2017. július 29.

Ugron-kastély: a volt tulajdonos nem kapta vissza, az önkormányzatnak nincs fedezete a tatarozásra(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/aktualis/ugron-kastely-a-volt-tulajdonos-nem-kapta-vissza-az-onkormanyzatnak-nincs-fedezete-a-tatarozasra)
Zarándoklat a mezőzáhi bazsarózsamezőhöz

Zarándoklat a mezőzáhi bazsarózsamezőhöz

Az elmúlt hét végén valóságos zarándoklat volt Mezőzáhon, ahová a beharangozott bazsarózsa-virágzás látványa vonzotta az embereket. A község központjában sok tanácstalan gépkocsivezető kérdezősködött a helybeliektől, merre vegyék az irányt a bazsarózsás felé. Volt, akit a református templom melletti útra irányítottak, volt, akit visszaküldtek a falu bejáratához, hogy ott térjenek el, de végül öt kilométernyi frissen kövezett mezei út megtételével minden „zarándok” célba ért.

Örökségünk marad-e a mezőzáhi Ugron-kastély?

Örökségünk marad-e a mezőzáhi Ugron-kastély?

Miközben Marosvásárhelyen emblematikus műemlék épületek megmentéséért folyik a harc, a megye távolabbi övezeteiben található, a magyar arisztokrácia által ránk hagyott gyönyörű épületek válnak az enyészet martalékává.

Szebb napokra vár a legendás mezőzáhi kastély

Szebb napokra vár a legendás mezőzáhi kastély

Alig két kilométer választ el a pazar kastélyával, egyedülálló sztyeppei bazsarózsa rezervátumával és hatalmas halastavával jobb helyen turistaparadicsomnak beillő Mezőzáhtól, amikor a Nagysármást Marosludassal összekötő, toldott-foldott megyei út mentén egy kidőlt kilométerkő jelzi a község közelségét.

„Amikor nem színből adunk, hanem szívből”

„Amikor nem színből adunk, hanem szívből”

Lakó Jenő az erdélyi Mezőzáh református gyülekezetének lelkipásztora. 1985-ben született Marosszentgyörgyön, a kolozsvári teológia szak elvégzése óta - rövid bukaresti kitérőt követően - a mezőségi szórványmagyarság mentésén munkálkodik.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 2 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 2 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 2 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 5 hónapja

Darlac

feltöltve 5 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro