Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Maros megye /

Nagysármás

Nagysármás prófétai lelkületű igehirdetőjére emlékeztek

Nagysármás prófétai lelkületű igehirdetőjére emlékeztek

Megkísérelni a lehetetlent

Az őszi fényben fürdő „csillagtornyos” nagysármási református templom 350 ülőhelye sem volt elegendő, hogy befogadja a közeli és távoli tájakról érkező egyházi méltóságokat, teológiai tanárokat, aktív és nyugalmazott lelkipásztorokat, a helyhatóság vezetőit, a helybeli híveket és a családtagokat, akik 100. születésnapján, és halálának 20. évfordulóján néhai idős Hermán Jánosra emlékeztek.

Tucatnyi magyar gyerekkel a fásultság ellen

Tucatnyi magyar gyerekkel a fásultság ellen

Mezőméhes, Cegőtelke, Aranylábú Tuson, Madarasi Fekete, Szászlekence, Mezőörményes, Mezőszentpéter – ízlelgetem a Belső-Mezőség településneveit Nagysármás felé. Közben arra gondolok, hogy míg Székelyföldön a gyermekek nem tudnak románul megtanulni – mert nincs hol román szavakat halljanak –, Mezőségen a magyar gyermekek csak nagymamájukkal, jobb esetben édesanyjukkal beszélnek magyarul, így túl gyorsan és hosszútávra veszik át a román közösség szavait. A beolvadás, elrománosodás legfőbb ellenszere a magyar iskola és a helyben lakó református lelkész. Sok helyen mindkettő hiányzik, így a belső-mezőségiek számára a mentőövet a Nagysármáson 2014 őszén beindított szórványkollégium jelenti.

Összetartani a közösséget

Összetartani a közösséget

A nagysármási szórványbentlakásban a helyi és a környékbeli közösségekben folyó hagyományőrző, önazonosságtudatot erősítő  tevékenységet az idéntől a Zala megyei Belezna községből érkezett Bódi Viktória is segíti. A Nemzetpolitikai Államtitkárságnak a Kárpát-medencei szórványmagyarságot támogató ösztöndíjprogramja keretében érkezett a mezőségi településre, annak a fiatalokból álló 50 fős csapatnak a tagjaként, amely a közösségszervezést és -fejlesztést, a nemzettudat erősítését kapta feladatul.

A juhász, a tündér és a kisóvodások

A juhász, a tündér és a kisóvodások

Január 29-én a Ludas körzeti óvodások mesemondó és népdalversenyének volt a helyszíne a nagysármási szórványbentlakás. A vetélkedőn 17 gyermek vett részt a következő településekről: Nagysármás, Radnót, Ludas. Andrássytelep, Csekelaka. A mesemondó versenyt két ludasi gyerek nyerte meg: Szántó Krisztián és Halmágyi Andrea, a népdalversenyt pedig két csekelaki kislány: Iszlai Dorottya és Nagy Angella Szabina.

Meglepetés Nagysármáson

Meglepetés Nagysármáson

Meghatóan szép karácsonyi műsorral szerepeltek a nagysármási szórványotthon lakói a helyi református templomban. S mert az ünnep környékén nem lehetetlenek a csodák, a meglepetés ezúttal sem maradt el. Ünnepély közben érkeztek meg az „angyalok” a távoli Szombathelyről. Az Erdélyi Magyarokért szervezet tagjai, Hanyi Zsolt és Bognár Attila vezetésével, összesen heten, ajándékot hoztak a központban élő mezőségi gyermekeknek.

Megtenni, amit lehet

Megtenni, amit lehet

Vasárnap ünnepélyes keretek között avatták fel a nagysármási szórványközpontot. Hét szép, kényelmes fürdővel ellátott emeleti szoba, egy nagy és egy kisebb földszinti terem, konyha, ebédlő tartozik az épülethez, amely a rossz állagú régi parókiából alakult át korszerű diákotthonná. Az épület átváltoztatását a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány vállalta fel a helyiek kérésére. A munkát a magyar kormány, az RMDSZ országos szervezete és a Kallós alapítvány támogatta, a berendezéshez és az egyéb költségekhez holland gyülekezetek, segélyszervezetek, cégek, magánszemélyek, a helyi egyházközség tagjai járultak hozzá.

Szórványotthon a magyarságért

Szórványotthon a magyarságért

Maros megye határánál, a Belső-Mezőségen levő kisvárosban mintegy ezerötszáz magyar él. Az elmúlt években többször szerveztek oktatási-, régiófejlesztési konferenciákat, keresve a megoldásokat a szórványosodás megállítására. A nagysármási közösség, Vetési László közbenjárásával, 2012-ben kereste meg a Kallós Zoltán Alapítványt és a Téka Alapítványt, támogatást kérve, hogy elérhessék: ne vonják össze az iskolában működő magyar alsó tagozatot.

Ünnep Nagysármáson

Ünnep Nagysármáson

Június 8-án tanítványaink, szüleik és a mi, pedagógusok örömére gazdag műsorban mutattuk be, hogy mennyi tehetséges kis- és nagyobb diák jár a nagysármási óvoda és iskola magyar tagozatára. Erre az alkalomra eljöttek a mezőségi szórványból nálunk tanuló gyermekek szülei is, akik örömmel tapasztalták az itt töltött időszak alatt elért fejlődést.
 

Nyomot hagyni

Nyomot hagyni

Lehet-e nagyobb öröme egy pedagógus- házaspárnak, mint az, hogy valahol egy mezőségi településen közel fél évszázad után is szeretettel emlékeznek rájuk? Lehet-e nagyobb meglepetést szerezni az évek során nagyszülővé vált tanítványnak, mint hogy a bajban levő iskolán, ahol már az unokái tanulnak, régen elköltözött volt tanítója- tanára akar segíteni? S a szándék nemcsak gondolatban fogalmazódik meg, hanem tetté is válik.

Nagysármási pillangók

Nagysármási pillangók

Amikor a kisfiú felnyitotta a padot, kirepült egy-egy lepke. Máskor hangyát, csigát, bogarakat gyűjtött és hozott az iskolába – mondja a végzős elemisták tanítónője a nagysármási Samuil Micu Iskolaközpont kisebbik épületében, ahova az I-IV. osztályos gyermekek járnak. Néhányan közülük napi három, öt, hét kilométert tesznek meg oda-vissza a Sármás környéki tanyákról, településekről egymagukban, társaikkal vagy a szülők kíséretében.

12 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 2 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 2 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 2 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 5 hónapja

Darlac

feltöltve 5 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro