Főoldal / Szórványtallózó / Maros megye /

Nagysármás

Tucatnyi magyar gyerekkel a fásultság ellen

Mezőméhes, Cegőtelke, Aranylábú Tuson, Madarasi Fekete, Szászlekence, Mezőörményes, Mezőszentpéter – ízlelgetem a Belső-Mezőség településneveit Nagysármás felé. Közben arra gondolok, hogy míg Székelyföldön a gyermekek nem tudnak románul megtanulni – mert nincs hol román szavakat halljanak –, Mezőségen a magyar gyermekek csak nagymamájukkal, jobb esetben édesanyjukkal beszélnek magyarul, így túl gyorsan és hosszútávra veszik át a román közösség szavait. A beolvadás, elrománosodás legfőbb ellenszere a magyar iskola és a helyben lakó református lelkész. Sok helyen mindkettő hiányzik, így a belső-mezőségiek számára a mentőövet a Nagysármáson 2014 őszén beindított szórványkollégium jelenti.

Összetartani a közösséget

A nagysármási szórványbentlakásban a helyi és a környékbeli közösségekben folyó hagyományőrző, önazonosságtudatot erősítő  tevékenységet az idéntől a Zala megyei Belezna községből érkezett Bódi Viktória is segíti. A Nemzetpolitikai Államtitkárságnak a Kárpát-medencei szórványmagyarságot támogató ösztöndíjprogramja keretében érkezett a mezőségi településre, annak a fiatalokból álló 50 fős csapatnak a tagjaként, amely a közösségszervezést és -fejlesztést, a nemzettudat erősítését kapta feladatul.

A juhász, a tündér és a kisóvodások

Január 29-én a Ludas körzeti óvodások mesemondó és népdalversenyének volt a helyszíne a nagysármási szórványbentlakás. A vetélkedőn 17 gyermek vett részt a következő településekről: Nagysármás, Radnót, Ludas. Andrássytelep, Csekelaka. A mesemondó versenyt két ludasi gyerek nyerte meg: Szántó Krisztián és Halmágyi Andrea, a népdalversenyt pedig két csekelaki kislány: Iszlai Dorottya és Nagy Angella Szabina.

Meglepetés Nagysármáson

Meghatóan szép karácsonyi műsorral szerepeltek a nagysármási szórványotthon lakói a helyi református templomban. S mert az ünnep környékén nem lehetetlenek a csodák, a meglepetés ezúttal sem maradt el. Ünnepély közben érkeztek meg az „angyalok” a távoli Szombathelyről. Az Erdélyi Magyarokért szervezet tagjai, Hanyi Zsolt és Bognár Attila vezetésével, összesen heten, ajándékot hoztak a központban élő mezőségi gyermekeknek.

Megtenni, amit lehet

Vasárnap ünnepélyes keretek között avatták fel a nagysármási szórványközpontot. Hét szép, kényelmes fürdővel ellátott emeleti szoba, egy nagy és egy kisebb földszinti terem, konyha, ebédlő tartozik az épülethez, amely a rossz állagú régi parókiából alakult át korszerű diákotthonná. Az épület átváltoztatását a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány vállalta fel a helyiek kérésére. A munkát a magyar kormány, az RMDSZ országos szervezete és a Kallós alapítvány támogatta, a berendezéshez és az egyéb költségekhez holland gyülekezetek, segélyszervezetek, cégek, magánszemélyek, a helyi egyházközség tagjai járultak hozzá.

Szórványotthon a magyarságért

Maros megye határánál, a Belső-Mezőségen levő kisvárosban mintegy ezerötszáz magyar él. Az elmúlt években többször szerveztek oktatási-, régiófejlesztési konferenciákat, keresve a megoldásokat a szórványosodás megállítására. A nagysármási közösség, Vetési László közbenjárásával, 2012-ben kereste meg a Kallós Zoltán Alapítványt és a Téka Alapítványt, támogatást kérve, hogy elérhessék: ne vonják össze az iskolában működő magyar alsó tagozatot.

Ünnep Nagysármáson

Június 8-án tanítványaink, szüleik és a mi, pedagógusok örömére gazdag műsorban mutattuk be, hogy mennyi tehetséges kis- és nagyobb diák jár a nagysármási óvoda és iskola magyar tagozatára. Erre az alkalomra eljöttek a mezőségi szórványból nálunk tanuló gyermekek szülei is, akik örömmel tapasztalták az itt töltött időszak alatt elért fejlődést.

Nyomot hagyni

Lehet-e nagyobb öröme egy pedagógus- házaspárnak, mint az, hogy valahol egy mezőségi településen közel fél évszázad után is szeretettel emlékeznek rájuk? Lehet-e nagyobb meglepetést szerezni az évek során nagyszülővé vált tanítványnak, mint hogy a bajban levő iskolán, ahol már az unokái tanulnak, régen elköltözött volt tanítója- tanára akar segíteni? S a szándék nemcsak gondolatban fogalmazódik meg, hanem tetté is válik.

Nagysármási pillangók

Amikor a kisfiú felnyitotta a padot, kirepült egy-egy lepke. Máskor hangyát, csigát, bogarakat gyűjtött és hozott az iskolába – mondja a végzős elemisták tanítónője a nagysármási Samuil Micu Iskolaközpont kisebbik épületében, ahova az I-IV. osztályos gyermekek járnak. Néhányan közülük napi három, öt, hét kilométert tesznek meg oda-vissza a Sármás környéki tanyákról, településekről egymagukban, társaikkal vagy a szülők kíséretében.

Félárbocon a nagysármási magyar oktatás

„…A Belső-Mezőségnek nincs magyar középiskolája, kollégiuma, ahol össze lehetne gyűjteni a magyar gyermekeket, hogy ne forduljon elő például az, hogy Sármás körzetében több mint száz 0-14 éves gyermek nem részesül magyar oktatásban” – hívta fel a figyelmet Vetési László, az Erdélyi Református Püspökség szórványügyi előadója az áprilisban tartott II. Mezőségi Civil Műhelyen.

12 Következő

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

Délutáni oktatással vonzóbb a magyar iskola a szórványban

Több szórványtelepülésen indul be a jövő tanévtől a régóta várt délutáni oktatási program. A magyar kormány által támogatott projekt...