Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Maros megye /

Székelycsóka

Az EMI ajándékozott Székelycsókában

Az EMI ajándékozott Székelycsókában

Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) nyárádszentbenedeki csoportjának tagjai ajándékcsomagokkal szerettek volna örömet szerezni a székelycsókai gyerekeknek.

Parasztházakat épít Székelycsókán egy kolozsvári operaénekes

Parasztházakat épít Székelycsókán egy kolozsvári operaénekes

Ha minden úgy történik, akár a mesékben – vagy fogalmazhatnánk úgy is, hogy az operettekben –, újra életre kelhet a hosszú ideje a Csipkerózsika álmát alvó Székelycsóka. A Marosvásárhelytől mindössze 17 kilométerre fekvő, ám mégis Isten háta mögöttinek tűnő kis magyar falucskán a Kolozsvári Állami Magyar Opera egykori énekese, Szabó Péter próbál segíteni.

A halódó falu még él

A halódó falu még él

Néhány évvel ezelőtt traktorral utaztam Csókába, árkok keresztezték az utat, gyakorta a szántáson kerültük ki a kráternyi gödröket. A mostani út elfogadható. Igaz, ha két személygépkocsi találkozik, egyiknek felrehúzva meg kell állnia. Két busz nem férne el egymás mellett. Tíz évvel ezelőtt Halódó falu címmel összeállítást közöltünk a településről.

Pusztuló végeken

Pusztuló végeken

Székelycsóka többnyire magyarok által lakott nyárádmenti falu, mégis, ahogy elhagyjuk Ákosfalvát, a községközpontot, mintha szórványtelepülésre érkeznénk. A református egyház nyilvántartásában 11 lélek szerepel, ezenkívül mintegy 40 roma él az erdőkkel övezett elszórt házakban. A hétvégén tartott falunapot, amikor 10 év után ismét zsúfolásig telt a templom.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 2 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 2 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 2 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 5 hónapja

Darlac

feltöltve 5 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro