Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Szatmár megye /

Érmindszent

Aszfaltoznak Érmindszenten

Aszfaltoznak Érmindszenten

Lassan egy évszázada hunyt el Ady Endre, de a költőóriás még most is segít szülőfaluja lakóinak.

“Uram, háborúból jövök én”

“Uram, háborúból jövök én”

Szegedi László református generális direktor és Pálos István római katolikus főesperes lélekhez szóló beszédeivel kezdődött idén az érmindszenti zarándoklat. Az ünnepet az eső sem tudta elmosni, hiszen a Kárpát-medence legkülönbözőbb pontjairól érkeztek azért,  hogy méltóképpen tisztelegjenek Ady Endre emléke előtt. Első alkalommal kaptak meghívást az ünnepségre a Mindszent nevű települések elöljárói.

Szombaton érmindszenti zarándoklat

Szombaton érmindszenti zarándoklat

A XXVI. Érmindszenti zarándoklat, Ady-megemlékezés ökumenikus istentisztelettel kezdődik délelőtt 10 órakor, majd koszorúzással egybekötött főhajtással folytatódik a költő szülőházának udvarán.

Érmindszenti ugar az Ér és az óceán között

Érmindszenti ugar az Ér és az óceán között

Érmindszent, Ady Endre szülőfaluja, bár ott van a turisztikai térképen, mégsem mondható el róla, hogy jók a kilátásai. Lakossága fogyóban van, a fejlődés leállt, a költő által leírt magyar ugar távozása óta nem sokat változott, és nincs is esély a változásra.

Irodalmi tanácskozás Érmindszenten

Irodalmi tanácskozás Érmindszenten

Párizs helyett: falu csöndje — ezzel az Ady-versből vett idézettel hívogatta az Érmindszenten szervezett irodalmi tanácskozásra az érdeklődőket a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület. A szombati összejövetelen kevesen vettek részt, de sok tervet szőttek.

Dunának, Oltnak egy a hangja

Dunának, Oltnak egy a hangja

Jeges, hideg szélbe kapaszkodva hangzott fel a tárogatószó Érmindszenten. Ady Endre szülőháza mellett ismét - immár a 25. alkalommal - főhajtást tartottak. Az alkalmon értelemszerűen a költőről, az emberről és a közéletben bátran szerepet vállaló Ady Endréről is szót ejtettek, arról, hogy személye, életműve, álmai mit üzennek a mának.

Felavatták Ady Endre felújított szülőházát és emlékmúzeumát Érmindszenten

Felavatták Ady Endre felújított szülőházát és emlékmúzeumát Érmindszenten

Szombaton ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit Érmindszenten Ady Endre felújított szülőháza, illetve az ezzel egy udvarban található családi kúria, amelyben az Ady-emlékkiállítás látható. A román-magyar határon átívelő projekt keretében elvégzett munka során 100 ezer eurót költöttek az épületek felújítására és a tárlat megújítására.

Megújult az Ady-emlékház

Megújult az Ady-emlékház

Szeptember 20-án, szombaton déli kezdéssel kerül sor arra az ünnepségre, melyet abból az alkalomból tartanak, hogy felújították az érmindszenti Ady Endre-emlékházat.

Rövidesen kinyílik az Ady-emlékház ajtaja

Rövidesen kinyílik az Ady-emlékház ajtaja

„Érmindszent, kicsi, poros falu, fehér templomával, akácok között megbújt apró házaival.” Ady Endre szülőfaluja. Határon átívelő, több mint 500 ezer eurós támogatás révén szeptember végéig megújul az emlékmúzeuma. Egyelőre nem látogatható, viszont ennek ellenére alig egy óra alatt tucatnyian keresték fel.

Egy vadgesztenyefát is elültettek a XXIV. Érmindszenti zarándoklaton

Egy vadgesztenyefát is elültettek a XXIV. Érmindszenti zarándoklaton

Ady Endre születésének 136. évfordulója alkalmából XXIV. alkalommal szervezték meg az Érmindszenti zarándoklatot, amelyen egyházi és politikai elöljáróink, irodalomtörténészek, muzeológusok, közéleti személyiségek és számos diák vett részt határon innen és túlról.

12 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 12.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Komlódi patak és Kisnyulas mellékvölgyében.

Friss anyagok

150 éves fénykép Czelder Mártonról

Eddig nem látott, 150 éves fénykép került elő Czelder Márton református missziós lelkészről, költőről, szórványmentőről a családi a...

feltöltve 11 napja

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

feltöltve 2 hónapja

Örökségmustra Maros megyében - IV. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretén belül idén folytattuk Maros megye épített kulturális örökségének, együttélési emlékeinek...

feltöltve 2 hónapja

Maros megye 30.

Magyar közösségek, építészeti értékek, közös múlt a Szabadi patak völgyében.

feltöltve 2 hónapja

Maros megye 29.

Történelmi utazás Szászrégentől Gödemesterházáig.

feltöltve 2 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro