Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Tematikus /

Asszimiláció

Új riportkötet a szórványról Szucher Ervintől

Új riportkötet a szórványról Szucher Ervintől

Míg húsz évvel ezelőtt a kíváncsiság, majd a szakmai kihívás vitte a szórványba, jó ideje már hivatásának érzi ezen magyarok felkeresését Szucher Ervin újságíró, akinek immár második témába vágó könyve jelent meg. Interjú Szucher Ervinnel.

Székely Ervinnel az asszimilációról

Székely Ervinnel az asszimilációról

Székely Ervin legújabb kötetének a címe Egy asszimiláns feljegyzései. A magyarul és románul egyidejűleg megjelent regény a beolvadás, az anyanyelvtől való eltávolodás kényes és többnyire szőnyeg alá sepert kérdését boncolgatja.

Elrománosodott Turul-nemzetség

Elrománosodott Turul-nemzetség

A Turul-nemzetség által alapított hat partiumi (ma határ menti) faluban eddig két településen avattak turulmadárszobrot, pár napja Érmihályfalván. Riportunkban azt vesszük számba, hogy a többi faluba miért nem fog többé leszállni a magyarság eredetmadara.

Isten csodája, hogy még beszélik a magyar nyelvet

Isten csodája, hogy még beszélik a magyar nyelvet

A határ-menti megyékről kevésbé feltételezhető a nyelvi asszimiláció, így Szatmár megyéről sem. Sőt, akik itt élnek, azok jól tudják, hogy vannak olyan települések, ahol az emberek román nyelvismerete egy-két szóból ki is merül. Azok, akik ilyen szerencsés helyzetben élnek, bizonyára megdöbbenéssel olvassák majd a Fazakas Ildikó avasfelsőfalui lelkipásztornővel készült riportot, melyből kiderül, hogy a megye másik részén a magyar nyelvet alig használják. Közben a lelkésznő életpályáján keresztül különböző gyülekezetek életébe is betekintést nyerhetünk.

Új kiáltó szó a nagybányai és bányavidéki magyarságért!

Új kiáltó szó a nagybányai és bányavidéki magyarságért!

Mi mindannyian, jelen Kiáltvány aláírói – a nagybányai és bányavidéki magyarság sorsa iránt felelős egyházfők, közéleti és civil szereplők, pedagógusok – aggódással követjük annak az önfeladó magatartásnak és közgondolkodásnak a terjedését, amely most már létében fenyegeti közösségünket.

„Az egyén legtöbbször nem egyénként kerül szembe az asszimiláció problémájával, hanem egy közösség részeként”

„Az egyén legtöbbször nem egyénként kerül szembe az asszimiláció problémájával, hanem egy közösség részeként”

Március 6-án este a kolozsvári Magyar Főkonzulátus érdekes előadásoknak és vitának volt a házigazdája. Az elhangzottakról a Szabadság olvasói tájékozódhattak is a megjelent beszámolóból. Úgy gondolom azonban, hogy a kérdés a jelen volt népes közönségnél is szélesebb kört érdekel, s az idő szorításában abbahagyott vitát érdemes nagyobb nyilvánosság előtt folytatni. Erre tennék kísérletet az alábbiakban.

Egy modell vitája: beolvadásról, beolvasztásról, fennmaradásról

Egy modell vitája: beolvadásról, beolvasztásról, fennmaradásról

Szórvány és asszimiláció. Egy modell vitája címmel szervezett nagy érdeklődést kiváltó előadást kedd este Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem.

Szórványmagyarok az asszimiláció torkában. Beszélgetés Sütő Andrással

Szórványmagyarok az asszimiláció torkában. Beszélgetés Sütő Andrással

Az erdélyi magyar közéletben elég ritkán van jelen mostanában…
– Minek is lássanak, a fiatalabb nemzedékek léptek porondra. Azoknak már idősebb társaik is érett politikusok módjára működnek az RMDSZ -ben vagy más küzdelmi tereken. Nekem, immáron „enyhén” öregedő írónak, hetvenötön felül, mégiscsak inkább otthon a helyem, a kéziratpapír előtt.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Friss anyagok

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

feltöltve 11 napja

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

feltöltve 11 napja

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

feltöltve 21 napja

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

feltöltve 1 hónapja

Délutáni oktatással vonzóbb a magyar iskola a szórványban

Több szórványtelepülésen indul be a jövő tanévtől a régóta várt délutáni oktatási program. A magyar kormány által támogatott projekt...

feltöltve 1 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro