Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Tematikus / Egyház és nyelv /

Református román vagyok, amíg élek az maradok

Még gyerekkoromban hallottam azt az egyszerű kis mondást, mely szerint a magyar ember református, bajuszos és fradidrukker. Nos, bajuszos nem vagyok, fradista igen, de erről sem most szeretnék írni, sokkal inkább az elsőről. Annyira egybefonódtak ezek a szavak, református-magyar, hogy el sem tudjuk képzelni a kettőt egymás nélkül.

Pedig az utóbbi évtizedekben holland-, német-, svájci- és más nemzetiségű református emberkék kamionoztak el hozzánk, ruháikból is itt hagyva, hogy láthattuk a kettőt külön is. Sőt katolikus és más protestáns testvéreink is méltán vallják magukat magyarnak. Persze Luther Mártonban, vagy Kálvin Jánosban, azaz gyermekkorunk magyarjaiban is csalódnunk kellett, de hogy a reformátust és a románt együtt használjuk, az már egyenesen istenkáromlásnak számít sokakban. No, de miért is foglalkozok én ezzel a témával?

Különös esküvő

Pár héttel ezelőtt egy érdekes kéréssel érkezett hozzám egy fiatal pár, vagyis először a menyasszony anyukája: szeretnék, ha én tartanám az egyházi esküvői szertartást az Erdődi Vár udvarán, szabad téren.  Félve kérdeztem meg, hogy mindezt románul szeretnék? Igen, sőt reformátusok akarnak lenni, mert ők már a népszámláláskor reformátusnak vallották magukat, ugyanis ez a vallás áll hozzájuk a legközelebb. Hiszi a piszi! Ugye ezt gondolod te is kedves olvasó? Én is ezt gondoltam, vagyis azt feltételeztem, hogy engem, a puritán, amerikanizmushoz közelebb álló papot akasztották le a szögről, és már csak ez hiányzott a tökéletes esküvőhöz. No, de annak rendje és módja szerint jegyes beszélgetésre hívtam a párt, igaz egy kávézóba, hogy legyen a hangulat lazább, és tudakoljam meg, mit is akarnak valójában.

Rácz Ervin erdődi református lelkipásztor írása teljes terjedelemben a Szatmári Református Egyházmegye honlapján, itt olvasható.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 3 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 3 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 3 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 6 hónapja

Darlac

feltöltve 6 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro