Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Tematikus / Magyar gyermeket, magyar iskolába /

Anyanyelven tanulva is teljesítenek

A Bákó megyéhez tartozó gyimesbükki Dani Gergely Általános Iskola törekszik élni minden – a román megye kínálta – lehetőséggel. A tanárok meglátása szerint diákjaik nem egy esetben jobban teljesítenek, sőt toleránsabbak is román iskolába járó társaiknál.

A megyésítés során Bákó megyéhez csatolt Gyimesbükkön 1963-ban beszüntették a magyar nyelvű oktatást. Azt követően csak 1990 február elsejétől tanulhattak újra anyanyelvükön a gyimesbükki diákok Deáky András akkori iskolaigazgató jóvoltából, aki a szülők kérésére indítványozta a magyar nyelvű  tanintézmények újraindítását. „Az akkor kiharcolt, a falubeliek által csak nagy és kicsi iskolaként ismert intézmények azóta is lehetővé teszik a magyar ajkúak anyanyelven való tanulását” – tudtuk meg Antal Etelkától, a gyimesbükki Dani Gergely Általános Iskola igazgatónőjétől.

Tovább olvasom.

Kömény Kamilla, Székelyhon.ro, 2013. november 14.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

KOLOZS megye - Magyarderzse - Antal Elekné Veres Margit, 2017. január 12-én temették el

Isten nyugtassa Papp Vilmos kőbányai lelkészt, az erdélyi Mezőség hű barátját és támogatóját!

Papp Vilmos a Reménység Szigetén 2014 szeptemberében a Szőnyi-Szabó megemlékezésen.

2016. március 15-én, 84 éves korában hazatért Megváltó Urához Dr. Papp Vilmos református lelkész, kőbánya díszpolgára. Papp Vilmos bátyánk, sokoldalú munkássága mellett, Erdély nagy barátja, a Mezőség és az itt szolgáló szórványlelkészek nagy támogatója volt. Évtizedeken át járta a szórványokat, segített, biztatott, lelkesített. Szeretettel őrizzük emlékét! - Papp Vilmos lelkész 2002 októberében lelkesítő beszédet mond Nagysármáson a "Mi lesz veled mezőségi magyar oktatás?" regionális tanácskozáson.

dr. Hints Miklós-Előd ny. vegyészmérnök, tanár, helynévgyűjtő, az EKE aktív tagja, türelemmel viselt betegség után, 70 éves korában, 2015. december 18-án távozott az élők sorából. A kép az alapítvány régi irodájában készült 2002-ben.

2015. november 30-án, 90 éves korában, befejezte földi pályafutását Dr. Csávossy György költő, színmű és mezőgazdasági szakíró, tanár, borász, a romániai civil társadalom meghatározó egyénisége. A kép 2010-ben készült Nagyenyeden, ahol Dr. Csávossy György az Áprily-estek vendégeként volt jelen.

TEMES megye - Csávos - A Csávossy-család romos kriptája (2006. július 6.)

TEMES megye - Csávos - Az építtető csávosi és bobdai Csávosy Ignácz emléktáblája a római katolikus templom falán (2006. július 6.)

TEMES megye - Csávos - A Csávossy-család származási helye. A településen kezdte tanulmányait Csávossy György. A képen a romos római katolikus templom (2006. július 6.)

MAROS megye - Magyardellő - Látogatóban a magyardellői lelkészcsaládnál (2015. november 14.)

Arcok elmúlásban

Ahogy telnek az évek, úgy lesz egyre gyakoribb a búcsúzás életünkben. Egyre több arc, név mellé írjuk oda, hogy „néhai”, és megpróbálunk...

Friss anyagok

Darabjaira hulló középkori templomok és magyar közösségek a Mezőségen

A szenzációs Giotto-másolattal a világsajtó homlokterébe került Kiszsolna. Rengeteg mezőségi templom vár még hasonló csodára.

feltöltve 2 órája

Anyanyelv-fejlesztő tábor Magyarlapádon

Beszélj magyarul, tanulj magyarul! címmel tartottak, második alkalommal, 2017 február 6-11 között anyanyelv-fejlesztő tábort a Fehér megyei Magyarlapádon...

feltöltve 3 napja

Imahétzárás Sövényfalván 2017. február 5-én

feltöltve 21 napja

Elhunyt Nagy István kispulyoni gondnok

Ma hajnalban, 89 éves korában elhunyt Nagy István volt kispulyoni református gondnok.

feltöltve 24 napja

Kapcsolat a szórvány és Székelyföld között

Megyék közti kulturális együttműködésről egyeztettek a hétvégén a háromszéki Árkoson. Az Összetartozunk székely-szórvány program már...

feltöltve 27 napja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro