Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Tematikus / Magyar gyermeket, magyar iskolába /

Anyanyelven tanulva is teljesítenek

A Bákó megyéhez tartozó gyimesbükki Dani Gergely Általános Iskola törekszik élni minden – a román megye kínálta – lehetőséggel. A tanárok meglátása szerint diákjaik nem egy esetben jobban teljesítenek, sőt toleránsabbak is román iskolába járó társaiknál.

A megyésítés során Bákó megyéhez csatolt Gyimesbükkön 1963-ban beszüntették a magyar nyelvű oktatást. Azt követően csak 1990 február elsejétől tanulhattak újra anyanyelvükön a gyimesbükki diákok Deáky András akkori iskolaigazgató jóvoltából, aki a szülők kérésére indítványozta a magyar nyelvű  tanintézmények újraindítását. „Az akkor kiharcolt, a falubeliek által csak nagy és kicsi iskolaként ismert intézmények azóta is lehetővé teszik a magyar ajkúak anyanyelven való tanulását” – tudtuk meg Antal Etelkától, a gyimesbükki Dani Gergely Általános Iskola igazgatónőjétől.

Tovább olvasom.

Kömény Kamilla, Székelyhon.ro, 2013. november 14.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

KOLOZS megye - Magyarderzse - Antal Elekné Veres Margit, 2017. január 12-én temették el

Isten nyugtassa Papp Vilmos kőbányai lelkészt, az erdélyi Mezőség hű barátját és támogatóját!

Papp Vilmos a Reménység Szigetén 2014 szeptemberében a Szőnyi-Szabó megemlékezésen.

2016. március 15-én, 84 éves korában hazatért Megváltó Urához Dr. Papp Vilmos református lelkész, kőbánya díszpolgára. Papp Vilmos bátyánk, sokoldalú munkássága mellett, Erdély nagy barátja, a Mezőség és az itt szolgáló szórványlelkészek nagy támogatója volt. Évtizedeken át járta a szórványokat, segített, biztatott, lelkesített. Szeretettel őrizzük emlékét! - Papp Vilmos lelkész 2002 októberében lelkesítő beszédet mond Nagysármáson a "Mi lesz veled mezőségi magyar oktatás?" regionális tanácskozáson.

dr. Hints Miklós-Előd ny. vegyészmérnök, tanár, helynévgyűjtő, az EKE aktív tagja, türelemmel viselt betegség után, 70 éves korában, 2015. december 18-án távozott az élők sorából. A kép az alapítvány régi irodájában készült 2002-ben.

2015. november 30-án, 90 éves korában, befejezte földi pályafutását Dr. Csávossy György költő, színmű és mezőgazdasági szakíró, tanár, borász, a romániai civil társadalom meghatározó egyénisége. A kép 2010-ben készült Nagyenyeden, ahol Dr. Csávossy György az Áprily-estek vendégeként volt jelen.

TEMES megye - Csávos - A Csávossy-család romos kriptája (2006. július 6.)

TEMES megye - Csávos - Az építtető csávosi és bobdai Csávosy Ignácz emléktáblája a római katolikus templom falán (2006. július 6.)

TEMES megye - Csávos - A Csávossy-család származási helye. A településen kezdte tanulmányait Csávossy György. A képen a romos római katolikus templom (2006. július 6.)

MAROS megye - Magyardellő - Látogatóban a magyardellői lelkészcsaládnál (2015. november 14.)

Arcok elmúlásban

Ahogy telnek az évek, úgy lesz egyre gyakoribb a búcsúzás életünkben. Egyre több arc, név mellé írjuk oda, hogy „néhai”, és megpróbálunk...

Friss anyagok

Pályázati felhívás szórványgondozó lelkészek utazási költségeinek résztámogatására

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség pályázatot hirdet a Kisebbségi Tanács 2017. évi alapjából, a szórványgondozó lelkészek utazási költségeinek...

feltöltve 8 napja

Pályázati kiírás szórványközösségek támogatására

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség pályázatot hirdet a Kisebbségi Tanács 2017. évi alapjából, a szórványközösségek érdekében programokat...

feltöltve 8 napja

Pályázati kiírások

feltöltve 8 napja

Minden magyar gyermek számít!

A magyar oktatás előnyeire hívja fel a figyelmet az RMDSZ idei beiskolázási kampánya, amely a beiratkozáskor is segítséget nyújthat.  

feltöltve 9 napja

Elhunyt dr. Tunyogi Lehel Tibor egykori szórványlelkész

Szomorúan értesültünk arról, hogy dr. Tunyogi Lehel Tibor egykori melegföldvári, esztényi, magyarfodorházi, magyarderzsei, páncélcsehi református...

feltöltve 16 napja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro