Főoldal / Szórványtallózó / Tematikus /

Összetartozunk Székelyföld - Szórvány Partnerségi Program

Erősítenék a székelyföld-szóvány partnerséget

A Hunyad és Kovászna megye közötti együttműködés bővítéséről, a jövő évi közös programokról két helyszínen, Lupényban és Déván is egyeztetettek a Hunyad megyei magyarság képviselői és Kovászna Megye Tanácsának küldöttsége.

Folytatódik a székely-szórvány partnerségi program

Idén is folytatódik a hetedik éve működő, eddig több száz programot felölelő Összetartozunk Székely-Szórvány Partnerségi Program.

Cselekedni kell a szórványmagyarságért

Hunyad, Szeben és Fehér megyei magyarokat képviselő szervezetek vezetői találkoztak szombaton Baróton, hogy megbeszéljék az idei szórványstratégiát. A felszólalók a tömbmagyarságban és a szórványban élők közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozták: csakis akkor sikerül a fogyóban levő közösségek gyors elvesztését megakadályoznunk, ha közösen cselekszünk – vallották egyöntetűen a résztvevők.

Házról házra járó betlehem a szórványban a Kaláka együttessel

Adventi koncertsorozaton lép fel a Kaláka együttes a bánsági és erdélyi magyar szórványvidéken december 7. és 11. között. A Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című előadás turnéja, amelyet a Haáz Rezső Alapítvány szervez, Aradon, Temesváron, Nagyszebenben, Brassóban és Élesden várja a közönséget.

Háromszékiek a szebeni magyar napokon

Tegnap kezdődött és jövő csütörtökig tart a HÍD - Szebeni Magyar Egyesület által szervezett Ars Hungarica fesztivál, a térség közkedvelt magyar kulturális eseménye. A tizedik rendezvényen Kovászna megyét a Tortoma Könyvkiadó és Demeter László, a megyei tanács szórványprogramjának koordinátora képviseli.

A Mezőségen turnézik a Hargita Együttes

Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk közösségépítő programjának részeként szeptember 30-án szokásos évi szórványturnéjára indul a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, és egybeköti körútját az egyik legfontosabb rendezvényével, a Hagyaték Mezőségi Népzene- és Néptánctalálkozóval. „Az összetartozás, az identitástudat megerősítése Székelyföldön is fontos, de leginkább olyan vidékeken van szükség rá, ahol a magyarság szórványban él" - vallják a Hargita Együttes tagjai.

A szórványból is érkeznek fellépők

A csernátoni és a csernakeresztúri (Hunyad megye) néptánccsoport barátsága nem új keletű, Magyarlapád (Fehér megye) pedig több szállal kötődik Háromszékhez, 2001 óta csernátoni származású lelkésze van a falunak, a Maros-Küküllő-menti cserkészek pedig több ízben megfordultak már vidékünkön, kapcsolatuk jelenleg is élő az itteni csapatokkal.

Erdővidéki gyermekek táboroztak Abrudbányán

Az Abrudbányai és Verespataki Magyar Egyesület kezdeményezéséből július 13-17. között megszervezte a baróti Ferenczy Géza Egyesülettel közösen a nyári szórványtábort.

Székelyföldet képviselte a Csíkszentkirályi Vadrózsa Néptánccsoport Beszterce megyében

A Tacsi Gyékényfonók Napján, Beszterce megyében vett részt július 26-án, vasárnap a Csíkszentkirályi Vadrózsa Néptánccsoport, amely Hargita Megye Tanácsának Összetartozunk szórványprogramja illetve a Hargita Megyei Forrásközpont támogatásával tudott eleget tenni a meghívásnak.

„A hagyományápolással tudjuk megtartani nyelvünket, nemzetünket, népünket, közösségünket”

Június 27-én, szombaton a vadászerdei Camping Internationalban második alkalommal szervezte meg a Hagyományok Napját a Temes egyei RMDSZ. Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk közösségépítő programja jóvoltából ezúttal is népes székelyföldi csapat (néptáncosok, kézművesek, székely termékek készítői) vett részt a szórványmagyarság ünnepén. A színvonalas, színes programokat kínáló rendezvényen a temesvári néptánccsoportok mellett a kisiratosi, a tornyai és a nagyvarjasi hagyományápolók is részt vettek, így valóságos székely-szórvány népzene és néptánc-gálának tapsolhatott a temesvári közönség.

123 Következő

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

Délutáni oktatással vonzóbb a magyar iskola a szórványban

Több szórványtelepülésen indul be a jövő tanévtől a régóta várt délutáni oktatási program. A magyar kormány által támogatott projekt...