Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Tematikus /

Összetartozunk Székelyföld - Szórvány Partnerségi Program

Erősítenék a székelyföld-szóvány partnerséget

Erősítenék a székelyföld-szóvány partnerséget

A Hunyad és Kovászna megye közötti együttműködés bővítéséről, a jövő évi közös programokról két helyszínen, Lupényban és Déván is egyeztetettek a Hunyad megyei magyarság képviselői és Kovászna Megye Tanácsának küldöttsége.

Folytatódik a székely-szórvány partnerségi program

Folytatódik a székely-szórvány partnerségi program

Idén is folytatódik a hetedik éve működő, eddig több száz programot felölelő Összetartozunk Székely-Szórvány Partnerségi Program.

Cselekedni kell a szórványmagyarságért

Cselekedni kell a szórványmagyarságért

Hunyad, Szeben és Fehér megyei magyarokat képviselő szervezetek vezetői találkoztak szombaton Baróton, hogy megbeszéljék az idei szórványstratégiát. A felszólalók a tömbmagyarságban és a szórványban élők közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozták: csakis akkor sikerül a fogyóban levő közösségek gyors elvesztését megakadályoznunk, ha közösen cselekszünk – vallották egyöntetűen a résztvevők.

Házról házra járó betlehem a szórványban a Kaláka együttessel

Házról házra járó betlehem a szórványban a Kaláka együttessel

Adventi koncertsorozaton lép fel a Kaláka együttes a bánsági és erdélyi magyar szórványvidéken december 7. és 11. között. A Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című előadás turnéja, amelyet a Haáz Rezső Alapítvány szervez, Aradon, Temesváron, Nagyszebenben, Brassóban és Élesden várja a közönséget.

Háromszékiek a szebeni magyar napokon

Háromszékiek a szebeni magyar napokon

Tegnap kezdődött és jövő csütörtökig tart a HÍD - Szebeni Magyar Egyesület által szervezett Ars Hungarica fesztivál, a térség közkedvelt magyar kulturális eseménye. A tizedik rendezvényen Kovászna megyét a Tortoma Könyvkiadó és Demeter László, a megyei tanács szórványprogramjának koordinátora képviseli.

A Mezőségen turnézik a Hargita Együttes

A Mezőségen turnézik a Hargita Együttes

Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk közösségépítő programjának részeként szeptember 30-án szokásos évi szórványturnéjára indul a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, és egybeköti körútját az egyik legfontosabb rendezvényével, a Hagyaték Mezőségi Népzene- és Néptánctalálkozóval. „Az összetartozás, az identitástudat megerősítése Székelyföldön is fontos, de leginkább olyan vidékeken van szükség rá, ahol a magyarság szórványban él" - vallják a Hargita Együttes tagjai.

A szórványból is érkeznek fellépők

A szórványból is érkeznek fellépők

A csernátoni és a csernakeresztúri (Hunyad megye) néptánccsoport barátsága nem új keletű, Magyarlapád (Fehér megye) pedig több szállal kötődik Háromszékhez, 2001 óta csernátoni származású lelkésze van a falunak, a Maros-Küküllő-menti cserkészek pedig több ízben megfordultak már vidékünkön, kapcsolatuk jelenleg is élő az itteni csapatokkal.

Erdővidéki gyermekek táboroztak Abrudbányán

Erdővidéki gyermekek táboroztak Abrudbányán

Az Abrudbányai és Verespataki Magyar Egyesület kezdeményezéséből július 13-17. között megszervezte a baróti Ferenczy Géza Egyesülettel közösen a nyári szórványtábort.

Székelyföldet képviselte a Csíkszentkirályi Vadrózsa Néptánccsoport Beszterce megyében

Székelyföldet képviselte a Csíkszentkirályi Vadrózsa Néptánccsoport Beszterce megyében

A Tacsi Gyékényfonók Napján, Beszterce megyében vett részt július 26-án, vasárnap a Csíkszentkirályi Vadrózsa Néptánccsoport, amely Hargita Megye Tanácsának Összetartozunk szórványprogramja illetve a Hargita Megyei Forrásközpont támogatásával tudott eleget tenni a meghívásnak.

„A hagyományápolással tudjuk megtartani nyelvünket, nemzetünket, népünket, közösségünket”

„A hagyományápolással tudjuk megtartani nyelvünket, nemzetünket, népünket, közösségünket”

Június 27-én, szombaton a vadászerdei Camping Internationalban második alkalommal szervezte meg a Hagyományok Napját a Temes egyei RMDSZ. Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk közösségépítő programja jóvoltából ezúttal is népes székelyföldi csapat (néptáncosok, kézművesek, székely termékek készítői) vett részt a szórványmagyarság ünnepén. A színvonalas, színes programokat kínáló rendezvényen a temesvári néptánccsoportok mellett a kisiratosi, a tornyai és a nagyvarjasi hagyományápolók is részt vettek, így valóságos székely-szórvány népzene és néptánc-gálának tapsolhatott a temesvári közönség.

123 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Friss anyagok

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

feltöltve 11 napja

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

feltöltve 11 napja

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

feltöltve 21 napja

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

feltöltve 1 hónapja

Délutáni oktatással vonzóbb a magyar iskola a szórványban

Több szórványtelepülésen indul be a jövő tanévtől a régóta várt délutáni oktatási program. A magyar kormány által támogatott projekt...

feltöltve 1 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro