Főoldal / Szórványtallózó / Tematikus /

Szórványkollégiumok

A szórványlét nem hátrány, hanem lehetőség - interjú Balázs-Bécsi Attilával

Meg kell tartanunk azokat a kulturális, civilizációs hajszálgyökereket, amelyekben az eljövendő magyar nemzedékek meg tudnak kapaszkodni, és otthonuknak érezhetik ezt a tájegységet – vallja Balázs-Bécsi Attila, aki közel harminc éve folytat pótolhatatlan szórványmentő munkát a Kolozs megyei Szamosújváron a Téka Alapítvány elnökeként.

Magyar sziget a román tengerben - Csángó kollégiumot avatnak Bákóban

Nemcsak azokat kell segíteni a továbbtanulásban, akik a Moldvai Csángómagyar Oktatási Programból kikerülve magyarul folytatják tanulmányaikat Erdélyben vagy Magyarországon, hanem azokat is, akik otthon maradnak, és bár román tannyelvű középiskolában vagy szakiskolában tanulnak tovább, meg szeretnék őrizni csángó magyar identitásukat.

"Pótszülők" a mezőségi diákoknak - a szórványkollégium fenntartásának költségeit főként a magyar állam finanszírozza

Végigkísérhetik a középiskolás diákok életét, tanulmányait azok, akik részt vesznek a Téka Mezőségi Szórványkollégiumban működő keresztszülőprogramban. Balázs-Bécsi Enikő programfelelős a gyerekek támogatásáról, a szamosújvári intézményben zajló tevékenységekről beszélt a Krónikának.

Gyerek nélkül nincs magyar iskola

Összehangolt stratégiával, ingyenes kollégiummal és utaztatással próbálják „megfogni” azt a kevés gyereket, aki révén még fenntartható a magyar nyelvű oktatás Beszterce-Naszód megyében. Az észak-erdélyi szórványban az eddig biztosnak hitt bástyák is kezdenek ledőlni.

Szórványkollégiumot avattak Magyardécsében

Szeptemberben vehetik birtokba a magyardécsei szórványkollégium lakói az összmagyar összefogással elkészült új bentlakást. Bár a létesítmény már lakható lenne, egyelőre a különböző engedélyekre várnak – mondta el a Krónikának a pénteki avatóünnepséget követően Kerekes Zoltán, a Bástya Egyesület elnöke.

Készül a magyardécsei szórványkollégium: egyre többen támogatják a Bástya Egyesület munkáját

Az utolsó simítások zajlanak a magyardécsei szórványkollégiumban, amelyet tavasszal foglalhatnak el a Bástya Egyesület által felkarolt gyerekek. Kerekes Zoltán egyesületi elnök szerint egyre többen támogatják munkájukat.

"Mindig van magyar újjászületés" - felavatták a nagybányai gimnázium új épületét

Mindig volt, mindig van magyar megmaradás, mindig van magyar újjászületés, ha hiszünk benne és teszünk érte, ha mindenki megteszi, ami tőle elvárható - jelentette ki Kövér László Nagybányán, a Németh László Gimnázium új épületének hétfő délutáni avatóünnepségén.

Nagyszalontán átadták az Arany János Elméleti Líceum új épületegyüttesét

A magyar kormány támogatásával Nagyszalontán elkészült az Arany János Elméleti Líceum és a dél-bihari szórványközpont új épületegyüttese, amelyet hétfőn tanévnyitó istentisztelet és átadóünnepség keretében vettek birtokba a diákok.

Elkészült a szórványközpont Nagyszalontán

Modern körülmények között kezdhetik meg a diákok a tanévet a most elkészült dél-bihari szórványközpontban. Az ország első passzív ház iskoláját Nagyszalontán építették fel a magyar kormány támogatásával.

Válaszúton újratanítják a diákok dédszüleinek tudását

Az itteni iskola és kollégium a Mezőségen egyedülálló módon nyújt lehetőséget a szórványban élő gyerekeknek arra, hogy magyarul tanulhassanak.

123 Következő

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

Délutáni oktatással vonzóbb a magyar iskola a szórványban

Több szórványtelepülésen indul be a jövő tanévtől a régóta várt délutáni oktatási program. A magyar kormány által támogatott projekt...