Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Tematikus / Szórványkollégiumok /

A szórványlét nem hátrány, hanem lehetőség - interjú Balázs-Bécsi Attilával

Meg kell tartanunk azokat a kulturális, civilizációs hajszálgyökereket, amelyekben az eljövendő magyar nemzedékek meg tudnak kapaszkodni, és otthonuknak érezhetik ezt a tájegységet – vallja Balázs-Bécsi Attila, aki közel harminc éve folytat pótolhatatlan szórványmentő munkát a Kolozs megyei Szamosújváron a Téka Alapítvány elnökeként.

A táncházmozgalom meghonosításában, továbbá a helyi művelődési központ, a mezőségi szórványkollégium és a magyar szórványgimnázium megalapításában oroszlánrészt vállaló pedagógus a Krónikának adott interjúban elmondta: kezdettől fogva úgy nevelték a gyerekeket, hogy teljes értékű emberekké, teljes értékű magyarokká váljanak.

 - Több pilléren nyugvó szórványprogramot sikerült megvalósítani a romániai rendszerváltás óta eltelt évtizedekben a szamosújvári, mezőségi magyar közösség megmentése, identitásának, kultúrájának ápolása érdekében. Ennek a szerteágazó szórványmentő tevékenységnek a néptánc- és táncházmozgalom itteni elindításával vágott neki közel három évtizeddel ezelőtt, május közepén pedig 24. alkalommal rendezték meg tavaszi nagyrendezvényüket, a nemzetközi néptáncfesztivált. Miben rejlik a táncházmozgalom máig ható, közösségformáló erejének a titka?

 - Megjegyzem, úgy vágtam ebbe bele, hogy nem is vagyok olyan nagy néptáncos. Amikor egyetemistaként bekerültem a kolozsvári táncházmozgalomba, Kallós Zoltán néprajzkutató, népzenegyűjtő köreibe, engem a közösség, a jó hangulat fogott meg. Bár 1984-ben a román kommunista hatóságok betiltották Kolozsváron a táncházat, földalatti mozgalomként tovább működött, így amikor a kilencvenes évek elején történelem–filozófia tanárként Szamosújvárra kerültem, neveltetésem és a táncházmozgalomból rám ragadt közösségi elkötelezettségem okán úgy döntöttem, a tanítás mellett mással is foglalkoznom kell, főleg, hogy a fiatalok a sok tiltás után szomjúhozták az értékes és hasznos tevékenységeket.

Tovább olvasom.

Rostás Szabolcs, Krónika Online, 2019. május 21.

Fotó: Rostás Szabolcs

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 23 napja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 23 napja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 23 napja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 4 hónapja

Darlac

feltöltve 4 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro