Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Temes megye /

Igazfalva

Igazfalvi Napok 2015

Igazfalvi Napok 2015

Már múlt csütörtökön elkezdődtek és a vendégek távozásával hétfőn reggel értek véget az Igazfalvi Napok, amelyen Deszk, Makó, Nagydorog és Vésztő testvértelepülések küldöttségei is részt vettek. Az Igazfalvi Napok keretében, a református templomkertben vasárnap felavatták Deszk partnertelepülés faragott kapuját, amely immár a harmadik a sorban a vésztői és a nagydorogi kapuk után.

Mindennapokban megélni a magyarságot

Mindennapokban megélni a magyarságot

A keményre fagyott föld még délután sem itta be teljesen a mázsás hízó vérét, a perzselés helyén pedig nem tudott megmaradni az egyre erőteljesebben hulló, és kora estére az igazfalvi kultúrotthon udvarának többi részét fehérbe borító hó. Ez, no meg a kolbász- és hurkatöltő gép körüli nyüzsgés, a konyhából kiáradó illat arra utalt, hogy egy jó kis disznóvágás és tor közepébe csöppentük. De nem akármilyenbe!

Igazfalvának senki nem segít?

Igazfalvának senki nem segít?

Székely Ildikó az igazfalvi községházán volt könyvelő, a férje pedig Facsádon almérnökként dolgozott. A rendszerváltás után azonban hamar rájöttek: a kevéske fizetésből nem lehet megélni, ezért otthon vállalkozásba kezdtek.

A román tanítónő igényt tart a magyar gyerekekre?

A román tanítónő igényt tart a magyar gyerekekre?

Igazfalván nem panaszkodhatnak, hogy haszontalanul telik a nyári vakáció: javában folyik az új iskola építése, illetve a régi épület felújítása. Ottjártunkkor az udvaron álló új, kilenctantermes épület már tető alatt, kívül-belül bevakolva várt az ajtókra, ablakokra, miközben a villanyszerelők dolgoztak benne. A régi épületre sem lehet ráismerni: a tetőcserepek felét már kicserélték, a falak külső vakolását félig elvégezték, az utcán, a járdaszegély mellett a vízvezeték számára ásták a sáncot. A bejárati ajtó előtt 3-4 pedagógus fogadott, élen a higanymozgású, pajkosan mosolygó Szabó Rozália matematika tanárral, akiről csakhamar kiderült: pécskai származású.

A gyülekezet megújulásának kezdete lehet

A gyülekezet megújulásának kezdete lehet

Vasárnap délután a nagy napokra jellemző vendégfogadásra készült az Igazfalvi Református Egyházközség. Méltóképpen tett eleget annak az egyházi előírásnak, hogy a hitélet emelését szolgáló tárgyakat ünnepi istentisztelet és hiteles közgyűlés keretében kell átadni a gyülekezetnek. Az egyházközség és lelkipásztora, Csákvári Dániel neves egyházi méltóságokat, közéleti személyiségeket, orgonaművészt és énekkart hívott meg a helyi eseményre és ünnepségre.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 2 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 2 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 2 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 5 hónapja

Darlac

feltöltve 5 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro