Főoldal / Szórványtallózó / Temes megye /

Lugos

Sikeres farsangi mulatság Lugoson

Jó hangulat uralta sikeres farsangi mulatságot rendezett idén is a lugosi RMDSZ közössége. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Halász Ferenc megyei RMDSZ-elnök, valamint Francisc Boldea, Lugos megyei jogú város polgármestere és felesége.

Lugos nagy szülöttjéről emlékeztek meg Üllőn

2015. szeptember végén felhívás érkezett az üllői kulturális központ vezetőjétől, Laza István úrtól a lugosi magyarság képviselői felé, hogy részt vennénk-e a Lugoson született és iskoláit is itt végzett Vitéz Doberdói Bánlaky József ny. altábornagy, első világháborús hadvezér, hadtörténész halálának hetvenedik évfordulóján tartandó megemlékezésen, a Budapesthez közeli kisvárosban, Üllőn. A meghívó 2015. október 11-re, vasárnapra szólt. Az üllői megemlékezésen kéttagú lugosi küldöttség is részt vett, amelynek alulírott is tagja volt.

Lugosiak aradi főhajtása október 6-án

A lugosi magyarok idén is részt vettek az október hatodikai aradi megemlékezéseken. A lugosi RMDSZ  szervezésében négytagú delegáció zarándokolt el Aradra, a tizenhárom vértanú kivégzésének 166. évfordulóján megtartott megemlékezésre.

Ötvenéves osztálytalálkozó Lugoson

Ötven évvel ezelőtt huszonkilenc végzős kezdte el a nagybetűs életet. Ők voltak a lugosi C. Brediceanu líceum magyar tagozata XI. D. osztályának a tanulói. A minap, szombaton reggel 10 órára a líceum elé szólt a meghívó. Az előre megbeszélt és jóváhagyott forgatókönyv szerint itt kezdődött, fél évszázad eltelte után, az ünnepi találkozó.

Nemzedékek találkozója Lugoson

1995 májusa óta Lugoson is minden évben találkoznak a magyarul tanítóképzőt és középiskolát végzett egykori diákok.

Fáklyás felvonulással ünnepeltek a lugosiak

Mint mindenhol, ahol magyarok élnek, Lugoson is megünnepeltük a 167 éve március 15-én kitört forradalom és szabadságharc évfordulóját. A magyarság talán legnagyobb ünnepe idén vasárnapra esett, az időjárás is kedvező volt, ezért az előző évekhez képest több magyar volt kíváncsi az ünnepi megemlékezésre.

Lugosi ünnepség: évkönyvbemutató és tisztújítás

Az elmúlt szombaton Lugoson a Magyar Ház nagytermében nem maradt üresen egyetlen szék sem. Sokan kíváncsiak voltak a Heti Új Szó évkönyvének, a Mindenki Kalendáriuma 19. kötetére. Ugyanakkor megünnepeltük a Temesvári Heti Új Szó megjelenésének 25. évfordulóját, valamint a Lugosi Hírmondó 100. lapszámának kiadását is. A kellemes kikapcsolódás mellett a közönség egyben a tisztújító közgyűlés szerepét is betöltötte.

Töklámpás faragó verseny Lugoson

Családi Napot szervezett az elmúlt hét végén Lugoson az RMDSZ és a Bánsági Közösségért Egyesület, a Communitas Alapítvány támogatásával.

Szüreti mulatság Lugoson

A vártnál kevesebb résztvevője volt október 11-én, szombaton a lugosi szüreti mulatságnak: 26-an batyus alapon, 37-en pedig menüs belépővel vettek részt a magyar bálon.

Kopjafát avattak Szombati Szabó István emlékére

Szeptember 20-án a Felső-Tisza Völgyében fekvő Aranyosapátiban, a Kultúra Lovagjainak Emlékparkjában, halálának 80-ik évfordulóján kopjafát avattak Szombati Szabó István emlékére.

123 Következő

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

Délutáni oktatással vonzóbb a magyar iskola a szórványban

Több szórványtelepülésen indul be a jövő tanévtől a régóta várt délutáni oktatási program. A magyar kormány által támogatott projekt...