Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Temes megye /

Lugos

Sikeres farsangi mulatság Lugoson

Sikeres farsangi mulatság Lugoson

Jó hangulat uralta sikeres farsangi mulatságot rendezett idén is a lugosi RMDSZ közössége. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Halász Ferenc megyei RMDSZ-elnök, valamint Francisc Boldea, Lugos megyei jogú város polgármestere és felesége.

Lugos nagy szülöttjéről emlékeztek meg Üllőn

Lugos nagy szülöttjéről emlékeztek meg Üllőn

2015. szeptember végén felhívás érkezett az üllői kulturális központ vezetőjétől, Laza István úrtól a lugosi magyarság képviselői felé, hogy részt vennénk-e a Lugoson született és iskoláit is itt végzett Vitéz Doberdói Bánlaky József ny. altábornagy, első világháborús hadvezér, hadtörténész halálának hetvenedik évfordulóján tartandó megemlékezésen, a Budapesthez közeli kisvárosban, Üllőn. A meghívó 2015. október 11-re, vasárnapra szólt. Az üllői megemlékezésen kéttagú lugosi küldöttség is részt vett, amelynek alulírott is tagja volt.

Lugosiak aradi főhajtása október 6-án

Lugosiak aradi főhajtása október 6-án

A lugosi magyarok idén is részt vettek az október hatodikai aradi megemlékezéseken. A lugosi RMDSZ  szervezésében négytagú delegáció zarándokolt el Aradra, a tizenhárom vértanú kivégzésének 166. évfordulóján megtartott megemlékezésre.

Ötvenéves osztálytalálkozó Lugoson

Ötvenéves osztálytalálkozó Lugoson

Ötven évvel ezelőtt huszonkilenc végzős kezdte el a nagybetűs életet. Ők voltak a lugosi C. Brediceanu líceum magyar tagozata XI. D. osztályának a tanulói. A minap, szombaton reggel 10 órára a líceum elé szólt a meghívó. Az előre megbeszélt és jóváhagyott forgatókönyv szerint itt kezdődött, fél évszázad eltelte után, az ünnepi találkozó.

Nemzedékek találkozója Lugoson

Nemzedékek találkozója Lugoson

1995 májusa óta Lugoson is minden évben találkoznak a magyarul tanítóképzőt és középiskolát végzett egykori diákok.

Fáklyás felvonulással ünnepeltek a lugosiak

Fáklyás felvonulással ünnepeltek a lugosiak

Mint mindenhol, ahol magyarok élnek, Lugoson is megünnepeltük a 167 éve március 15-én kitört forradalom és szabadságharc évfordulóját. A magyarság talán legnagyobb ünnepe idén vasárnapra esett, az időjárás is kedvező volt, ezért az előző évekhez képest több magyar volt kíváncsi az ünnepi megemlékezésre.

Lugosi ünnepség: évkönyvbemutató és tisztújítás

Lugosi ünnepség: évkönyvbemutató és tisztújítás

Az elmúlt szombaton Lugoson a Magyar Ház nagytermében nem maradt üresen egyetlen szék sem. Sokan kíváncsiak voltak a Heti Új Szó évkönyvének, a Mindenki Kalendáriuma 19. kötetére. Ugyanakkor megünnepeltük a Temesvári Heti Új Szó megjelenésének 25. évfordulóját, valamint a Lugosi Hírmondó 100. lapszámának kiadását is. A kellemes kikapcsolódás mellett a közönség egyben a tisztújító közgyűlés szerepét is betöltötte.

Töklámpás faragó verseny Lugoson

Töklámpás faragó verseny Lugoson

Családi Napot szervezett az elmúlt hét végén Lugoson az RMDSZ és a Bánsági Közösségért Egyesület, a Communitas Alapítvány támogatásával.

Szüreti mulatság Lugoson

Szüreti mulatság Lugoson

A vártnál kevesebb résztvevője volt október 11-én, szombaton a lugosi szüreti mulatságnak: 26-an batyus alapon, 37-en pedig menüs belépővel vettek részt a magyar bálon.

Kopjafát avattak Szombati Szabó István emlékére

Kopjafát avattak Szombati Szabó István emlékére

Szeptember 20-án a Felső-Tisza Völgyében fekvő Aranyosapátiban, a Kultúra Lovagjainak Emlékparkjában, halálának 80-ik évfordulóján kopjafát avattak Szombati Szabó István emlékére.

123 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 2 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 2 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 2 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 5 hónapja

Darlac

feltöltve 5 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro