Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Temes megye /

Nagyszentmiklós

Kettős ünnepség Nagyszentmiklóson

Kettős ünnepség Nagyszentmiklóson

Történelmét és múltját tekintve Nagyszentmiklós Temes megye egyik legkiemelkedőbb települése. A városhoz olyan jeles személyiségek neve kapcsolódik, mint a Nákó grófok, akiknek kastélya ma is a helység egyik nevezetessége és jelképe, itt született Bartók Béla világhírű zeneszerző, zenetudós, Heim Péter, a magyar posta- és telefonhálózat kiépítője, valamint Révai Miklós tanár, lapszerkesztő, korának legkiemelkedőbb nyelvtudósa. Az ő szellemi és kulturális örökségük megőrzése és továbbadása a ma élő nemzedékek feladata, amelyet az elmúlt évek tanúsága szerint a hagyománytisztelő utódok felelősséggel vállalnak. Erre példa az október 15-én elkezdődött rendezvénysorozat is, amelynek keretében Révai Miklósra emlékeztek, felavatták mellszobrát, a római katolikus templomban pedig búcsús szentmisét mutattak be.

Bartók-emlékművet avattak Nagyszentmiklós főterén

Bartók-emlékművet avattak Nagyszentmiklós főterén

Bartók Béla zeneművész halálának 70. évfordulója tiszteletére szeptember 4-én, pénteken újabb Bartók-emlékművet avattak szülővárosa főterén. A rendkívüli eseményen, a helyi Pro Bartók Társaság meghívására, részt vett Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök helyettese és Takács Péter kolozsvári főkonzul. A Bartók-emlékművet, Aurel Gheorghe Ardelean temesvári szobrászművész alkotását a nagyszentmiklósi önkormányzat állíttatta, Dănuț Groza polgármester kezdeményezésére.

„Bartókot az amerikaiak, a románok és természetesen a magyarok is magukénak vallják”

„Bartókot az amerikaiak, a románok és természetesen a magyarok is magukénak vallják”

Rendkívüli zenei esemény színhelye volt június 13-án, szombaton a nagyszentmiklósi Nákó-kastély díszterme. Három amerikai művész, Logan Skelton (zongora), Ellen Hwangbo (zongora), Marian Tănău (hegedű) és Alexandra Guţu, temesvári gordonkaművész lépett fel a Pro Bartók Társaság, az American Romanian INC és a helyi Művelődési Ház által közösen szervezett koncert keretében.

Európai pénzen megújul a Nákó-kastély

Európai pénzen megújul a Nákó-kastély

Mint egyik tavalyi lapszámunkban hírül adtuk, a nagyszentmiklósi Nákó-kastély külsejét egy Mórahalommal közösen megnyert, határon átnyúló európai uniós pályázat keretében újítják fel. A kastély felújításáról, a Bartók Nap alkalmából, Dănuţ Groza nagyszentmiklósi polgármester nyilatkozott a Nyugati Jelennek:

Két zongorás Bartók-szonáta a születésnapi emlékhangversenyen

Két zongorás Bartók-szonáta a születésnapi emlékhangversenyen

Március 28-án, szomba­ton tizenötödik alkalommal szerveztek Bartók-napot a zeneszerző szülővárosában, Nagyszentmiklóson. A Bartók-szobor megkoszorúzása után emlékhangversenyt tartottak a Nákó-kastélyban, ahol a Mihăilescu házaspár előadásában felcsendült Bartók Béla nálunk ritkán játszott műve, a Szonáta két zongorára és ütőhangszerekre.

Bartók Nap Nagyszentmiklóson

Bartók Nap Nagyszentmiklóson

A nagyszent­miklósi Pro Bartók Társaság és a helyi Mű­velődési Ház 2015. március 28-án, szomba­ton Bartók-napot szer­vez, a zeneszerző születésének 134. évfordulója alkalmából.

Nagyszentmiklósi zeneünnep Bartók Béla születésnapján

Nagyszentmiklósi zeneünnep Bartók Béla születésnapján

A világhírű zeneszerző, Bartók Béla születésének 133. évfordulója tiszteletére március 30-án, vasárnap tizennegyedik alkalommal szervezett koszorúzással és hangversennyel egybekötött megemlékezést Nagyszentmiklóson a Pro Bartók Társaság.

Etűdök Bartókra és Nagyszentmiklósra

Etűdök Bartókra és Nagyszentmiklósra

Születésnapjának 131. évfordulóján emlékeztek szülővárosában, Bánság leghíresebb magyar személyiségére, Bartók Bélára. A Nagyszentmiklós központjában álló szobor előtt Magyarországról és Temesvárról érkezett vendégek, valamint helybéli érdeklődők csoportja előtt Tamás Sándor szervező, a Pro Bartók Társaság elnöke mondott köszönetet mindazoknak, akik a rendezvény megszervezését elősegítették, majd Dănuţ Groza polgármester rövid beszédében fejezte ki az elveszett értékek visszaszerzésének, újrateremtésének – ezek közé sorolta Bartók szülőházát – a szükségességét, ami a helyi közösség összefogásával, együttcselekvésével valósítható meg.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 2 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 2 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 2 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 5 hónapja

Darlac

feltöltve 5 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro