Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Temes megye /

Ótelek

Kabaréval ünnepelték a farsang farkát Óteleken

Kabaréval ünnepelték a farsang farkát Óteleken

A farsang a hagyományok szerint a jókedv és a mókázás időszaka, amelyet általában farsangi bálakkal zárnak. A múlt heti sikeres álarcosbál után Óteleken még a „farsang farkára” is meghosszabbították az ünnepet.

„Megfogyva bár, de törve nem”

„Megfogyva bár, de törve nem”

Az Óteleken megszerevzett nyugdíjasok találkozója egyben számbavétel is, amikor a helyi kultúrházat betöltő, deres hajú helybéliek a szülőföldhöz való hűségükről tesznek bizonyosságot. Ahogy ezt megtették ahányszor a történelem megkövetelte tőlük.

Májusfa-ünnep Óteleken

Májusfa-ünnep Óteleken

A bánsági régióban egyedül Óteleken él a májusfa-állítás ősi szokása. A nagylányoknak május elsején hajnalban „titokban” állított májusfák leszedése a helybéli fiatalok legnagyobb ünnepe, amely derekas mulatsággal zárul.

Ótelek – csengő helyett vészharang

Ótelek – csengő helyett vészharang

Kétezer-tizenegy szeptember tizenkettedike tíz óra. Tanévnyitó az óteleki általános iskola magyar tagozatán. A kisebb és nagyobbacska diákok fegyelmezett sorokban állva, tekintetüket az igazgatónőre szegezve izgalommal várják, hogy a padokat újra megtölthessék zsivajjal…

Ótelek neves szülöttére emlékezett

Ótelek neves szülöttére emlékezett

Kothay Nándor (1921–2000) óteleki származású szobrászművészre emlékezett a falu apraja-nagyja a község Művelődési Házának nagytermében vasárnap este a Bánsági Magyar Napok rendezvénysorozat keretében.

Ótelek tanévkezdéskor

Ótelek tanévkezdéskor

A szebeni tanítóképző végzősei között volt a 19 éves Korodi Anna is, akit Temesvárra érkezése napján a tanfelügyelőség azonnal Ótelekre irányított, így alig láthatott valamit a nagyvárosból, ahova kíváncsian érkezett, hiszen szülőfaluja, a háromszéki Szentivánlaborfalva után Nagyszeben lett volna az első igazi városi környezet, amelyből azonban a zárt kollégiumi élet miatt alig ismert meg valamit. A kíváncsiság, nemcsak őt, hanem a Bánságba helyezett valamennyi székelyföldi fiatal végzőst jellemezte. Korodi Anna azonban az esti vonattal már tovább is utazott abba a faluba, ahol azóta is él, és ahol 1948-tól 1984-ig, azaz 36 éven át tanította a falu gyermekeit.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 2 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 2 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 2 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 5 hónapja

Darlac

feltöltve 5 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro