Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Temes megye /

Újszentes

Téltemetés magyar módra Újszentesen

Téltemetés magyar módra Újszentesen

A farsang és az azt követő böjti időszak a tél végére utal, de már előre, a tavaszra utaló mozzanatok is megjelennek benne. Innen adódnak a határnapjai: Gergely-nap, virágvasárnap. Eleve egy ősi hiedelem hívta életre a hozzá kapcsolódó zajos mulatságokat. Azt hitték ugyanis az emberek, hogy a tél utolsó napjaiban a Nap legyengül, és a gonosz szellemek életre kelnek. Vigalommal, alakoskodással, boszorkánybábu elégetésével akarták elűzni őket.

Petőfi Sándor összetartó ereje

Petőfi Sándor összetartó ereje

A nemzet költőjének mozgósító, összetartó ereje több mint másfél évszázad elteltével is töretlen: november utolsó szombatján az újszentesi magyarság apraja-nagyja részt vett az ősz folyamán egy sajnálatos baleset következtében összetört Petőfi-dombormű bronzból készült másának a felavatásán, a református templomkertben álló Petőfi-emlékmű újraszentelésén.

Három első díj a Temes megyei versenyzőknek!

Három első díj a Temes megyei versenyzőknek!

A Temes megyei Újszentesen október 16–18. között hetedszer tartották meg az Őszirózsa Országos Magyar Népdalvetélkedő döntőjét. A rangos megmérettetésen négy kategóriában (előkészítő–I–II. osztályosok, III–IV. V–VI. és VII–VIII. osztályosok) rekord létszámú, 131 versenyző vett részt, akik az ország 14 megyéjéből érkeztek. A rendkívül erős mezőnyben fényes diadalt arattak a Temes megyei versenyzők, akik három első díjat, egy különdíjat és egy dicséretet is „besöpörtek”. Szépen szerepeltek a legkisebbek korosztályában az Arad megyei versenyzők (két különdíj) és a dévaiak (egy különdíj).

Az újszentesi református gyülekezet 120 esztendeje

Az újszentesi református gyülekezet 120 esztendeje

Az újszentesi református gyülekezet május 18-án, vasárnap ünnepelte létrejöttének 120. évfordulóját. A hálaadó istentiszteleten igét hirdetett Ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke.

Utak, emberarcok – két képben

Utak, emberarcok – két képben

Visszakívánták a tavalyi sikeres találkozót, hát megszervezték idén is. Lelki építkezésnek tekinti ezt a Temesvári Református Egyházmegye közössége, melynek összeforrottsága ismert és elismert a kívülállók körében is.

„Mi magyarok itt a szórványban is erősek vagyunk!”

„Mi magyarok itt a szórványban is erősek vagyunk!”

Pénteken teltházas érdeklődés mellett indult útjára Újszentesen a XVIII. Bánsági Magyar Napok közművelődési rendezvénysorozat.

Szeptemberi lelkészértekezlet Újszentesen

Szeptemberi lelkészértekezlet Újszentesen

A Temesvári Református Egyházmegye szeptemberi értekezletén Újszentesen Gáll Zoltán lugosi lelkész, lelkészértekezleti elnök mellett az egyházmegyét Fazakas Csaba esperes esperesi és főszakácsi minőségben is képviselte, aki a megjelentekkel együtt csodálhatta meg Szűcs András Ottó házigazda-lelkipásztor már-már botanikus kertnek is nevezhető parókiális udvarát, illetve az ott lelhető óriás- és zsebtyúk különlegességeket és egyéb, nem mindennapi általa tenyésztett haszon-állatfajtákat.

„A leírt, kinyomtatott szó megmarad!”

„A leírt, kinyomtatott szó megmarad!”

A vasárnap délelőtti istentisztelet keretében, a templom kistermében avatták fel az Újszentesi Református Egyház Magyar Könyvtárát.

Újszentesi újraszentelés szeptemberben

Újszentesi újraszentelés szeptemberben

Centenáriumra készül az újszentesi református közösség, ugyanis szeptemberben lesz a helyi református templom felszentelésének századik évfordulója. A lélekemelő ünnepség szervezését és a munkálatokat – az istenháza és a parókia renoválását, az új Petőfi-emlékmű elkészítését – már megkezdték; az újraszentelést az őszi hónap első vagy második hétvégéjén tartják.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 2 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 2 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 2 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 5 hónapja

Darlac

feltöltve 5 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro