Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Temes megye / Újszentes /

Újszentesi újraszentelés szeptemberben

Centenáriumra készül az újszentesi református közösség, ugyanis szeptemberben lesz a helyi református templom felszentelésének századik évfordulója. A lélekemelő ünnepség szervezését és a munkálatokat – az istenháza és a parókia renoválását, az új Petőfi-emlékmű elkészítését – már megkezdték; az újraszentelést az őszi hónap első vagy második hétvégéjén tartják.

Elkel a segítség az idén százéves templom tatarozásához

Temesvártól északnyugaA Bánságban építészeti ritkaságtra fekszik a megyeszékhellyel összeérő, de közigazgatásilag önálló község. Újszentesen a magyar ajkúak a lakosság mintegy negyven százalékát adják, Szilágyi Géza személyében magyar polgármestere van a településnek, nem túlzás hát a jeles évfordulót nemcsak a hitközség, hanem a helyi magyarság ünnepének nevezni.

Újszentest 1891-ben alapították a magyarországi Szentes idetelepülő családjai. A Temesközt a magyarság a honfoglalás után benépesítette ugyan, s a középkorban viszonylag sűrűn lakott, virágzó vidék volt, lakossága a 15–18. századi háborúkban – különösen Temesvár eleste (1552) után – elpusztult vagy elmenekült. A török hódoltság megszűntével a bécsi udvar Temesi Bánság néven kormányozta a vidéket, majd az 1778-as, közigazgatásilag Magyarországhoz való visszacsatolást követően kezdődött meg a telepítés, elsősorban Szeged és a Tiszántúl környékéről. A benépesítés vallási szempontok alapján (is) zajlott: egy új helységbe vagy csak reformátusokat vagy csak katolikusokat költöztettek. Újszentesen csak református magyarok telepedtek le: 133 család, összesen 768 fő. Ma valamivel több mint négyszáz református tartozik a gyülekezethez – szolgált adatokkal Szűcs András Ottó tiszteletes. A település első éveiben megalakult a református egyházközség, majd a felekezeti iskola. 1902-ben kezdték építeni a templomot, melyet 1903. szeptember első vasárnapján szenteltek föl. „Azóta kisebb-nagyobb javításokat végeztek a templomon, de komolyabb belső felújítási munkálatok csak 1991-ben történtek. Az eltelt száz évet a templom külseje súlyosan megsínylette. Ugyanakkor a telepítés óta eltelt 112 év a gyülekezetet is megviselte. Szórványban lévén, ijesztő mértékben fogy a magyar lakosság, s egyre nehezebben tudja ápolni hitbeli központját és történelmi emlékhelyeit” – állapította meg a lelkész.

A munkálatok során tatarozzák a parókiát és a templomot, s új márványtáblát helyeznek el a templomkertben álló, 1947-ben felújított Petőfi-emlékműre. „1849. május első napjaiban itt táborozott Bem tábornok serege, és itt csatlakozott hozzájuk Petőfi Sándor – folytatta Szűcs András Ottó. – Annak idején, a község helyén erdő, a mai főtér helyén meg egy nagy tisztás volt. Innen indultak a honvédek Erdély szívébe, útjuk Segesvár felé vezetett. Az egykori táborhelyen idézi Petőfi emlékét a dombormű. Sajnos, hibás a feliratozás, ugyanis Petőfi nem május 26-án, hanem május első napjaiban táborozott itt.” A tervek szerint a műemlékre egy új márványlap kerül – a régit is megőrzik –, amely Petőfi alakját és egy csatajelenetet fog ábrázolni. Az alkotás ifj. Csősz Ferenc kőfaragó munkája, és a helybéli mester vállalta annak az emléktáblának az elkészítését is, amelyen az itt szolgált lelkészek és az eddigi gondnokok nevei olvashatók majd, és amit a templomban helyeznek el, a szentesi kitelepülés századik évfordulójának emléket állító plakett mellett.
„Az eddigi javításokat, felújításokat a gyülekezet önerőből végezte, ez a munkálat viszont meghaladja anyagi képességeinket – mondta Szűcs András Ottó. – A felújítás annál is időszerűbb, mert a neogótikus stílusú templom a Bánságban építészeti ritkaságnak számít. A külső vakolat lehullása, az esővíz beszívódása a fal tégláiba az épület stabilitását veszélyezteti. A renoválás jó alkalom egyúttal a tető kijavítására és a csatornarendszer teljes cseréjére is.”

A munkálatok szakértői véleményezés alapján 460 millió lejbe (hozzávetőlegesen 13 ezer euróba) kerülnek, amiből a gyülekezet körülbelül 80 milliót (2300 eurót) tud előteremteni. A fennmaradó összeget pályázatok, támogatások útján igyekeznek megszerezni – a pénzadományokat a BRD Timisoara 251100996096909 (lejben) vagy a 251100296096909 (euróban) folyószámlájára lehet átutalni –, bízva azok segítségében, akik fontosnak tartják nemzetünk kulturális, történelmi, vallási értékeinek megőrzését, ápolását és tenni is tudnak ezért.

Pataky Lehel Zsolt, Nyugati Jelen, 2003. május 8.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 3 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 3 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 3 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 6 hónapja

Darlac

feltöltve 6 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro