Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Temes megye /

Végvár

Bánsági néptánccsoport a Kisebbségek Napján

Bánsági néptánccsoport a Kisebbségek Napján

December 18-án Románia a nemzeti Kisebbségek Napját ünnepli 1999 óta. A hazánkban élő közel 20 nemzetiség tánccsoporttal, énekkarral, zenekarral képviseltette magát a Szinaján megrendezett ünnepségen december 4–6. között. A tanácskozást az Etnikumok Közti Kapcsolatok Hivatala (DRI) szervezte, amelyen államtitkárok, képviselők, amatőr és hivatásos táncosok, fiatalok, valamint a Román Televízió stábjai vett részt. A magyar nemzetiséget a végvári Csűrdöngölő és Szederinda összevont tánccsoportjának tagjai képviselték.

16. Néptánctábor Végváron

16. Néptánctábor Végváron

A bánsági magyar néptánc fellegvárában július 13–17. között immár 16. alkalommal szervezik meg a hagyományos Néptánctábort.

Útjára indul a Bánsági Vándorszínház

Útjára indul a Bánsági Vándorszínház

Alig egy hét múlva kezdődik a második alkalommal megszervezésre kerülő Bánsági Vándorszínház-program. Az alkotócsapat július 10-én költözik ki a próbafolyamat helyszínére, a Temes megyei Végvárra.

„Nem is gondoltam, hogy ilyen szép lesz!”

„Nem is gondoltam, hogy ilyen szép lesz!”

Az előző években kialakult hagyományhoz híven, a végvári református egyházközség szeptember 29-én, vasárnap megszervezte a 70 éven felüliek találkozóját.

Végvári konfirmáció

Végvári konfirmáció

A végvári református ifjak a menybemenetel ünnepén, a presbitérium előtt tettek bizonyságot arról, hogy a hit kérdéseiben és a Krisztus tudományában megfelelő jártassággal bírnak.

Történelmi vetélkedőn elevenítették fel a múltat

Történelmi vetélkedőn elevenítették fel a múltat

Rendhagyó történelemóra keretén belül emlékeztek meg a végvári I–IV. osztályos diákok a Magyar Nemzeti ünnepről. Az I–II. osztályosok a szabadságharc csatajelenetét örökítették meg rajzaikban, valamint kokárdákkal készültek a délutáni műsorra. A III. és IV. osztályosok egy történelmi vetélkedőn vettek részt, melynek témája az 1848–1849-es szabadságharc volt.

Száz éves a végvári iskola

Száz éves a végvári iskola

Egy évszázada áll a végvári közösség rendelkezésére az ifj. Zöld Mihály lelkipásztor szolgálata idején, 70.000 korona költséggel felépített, öt tantermet, tanári és igazgatói irodát magába foglaló egyházi iskola. Az iskolaépítők utódai a református templomban megtartott ünnepség keretében emlékeztek az elmúlt évtizedekre. A centenáriumról az eljövendő évszázadok számára, a templomkertben felállított emlékmű tanúskodik.

Van miért összegyűlni, emlékezni, hálát adni

Van miért összegyűlni, emlékezni, hálát adni

Ünnepi istentisztelet keretében emlékezett meg ma a végvári magyar közösség a református egyház által épített iskolaépület felavatásának 100. évfordulójáról.

Amikor a távolság nem számít

Amikor a távolság nem számít

A Kukoricafesztivál után, ami 2011. október 7–9. között zajlott Kanizsán, nagy izgalommal készülődött a Szederinda és Csűrdöngölő néptánccsoport, Tóth Rozália és Szarvas Erzsébet helyi oktatók vezetésével, egy újabb meghívásnak eleget tenni: a székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskola szervezésében Móra emlékhét kezdődött október 15-én A ködmön kincsei címmel. Erre az alkalomra utazott el a végvári néptánccsoport Székelyföldre.

Méltó köntösben a bánsági táj fölött büszkén őrködő templom

Méltó köntösben a bánsági táj fölött büszkén őrködő templom

Megyénk harmadik legnagyobb lélekszámú magyar közösségében, advent első vasárnapja, mely évente a karácsonyi csodavárás első stációja, egybeesett az évtizedes várakozás utolsó napjával: Végvár templomos népe a megújult istenházának birtokbavételét és lelkipásztorának beiktatását ünnepelte.

12 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 2 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 2 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 2 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 5 hónapja

Darlac

feltöltve 5 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro