Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Fotótár / Ismeretlen Erdély - képes utazások /

Örökségmustra Kolozs megyében - 2. rész

Holttenger dokumentációs szórványprogram keretében idén folytattuk Kolozs megye kulturális örökségének feltérképezését és fényképes dokumentálását.

A program megvalósítására a 2021. január 1. - 2021. augusztus 31. közötti időszakban került sor.

Ahogyan azt az elmúlt évek során is tettük, munkánk eredményét, a terepbejárások során összegyűjtött fényképes dokumentáció anyagából összeállított bemutatókat honlapunk Ismeretlen Erdély – Képes utazások menüpontjai alatt tettük elérhetővé, összesen hat részben.

Idén Kolozs megye épített örökségének a következő részeit tudtuk dokumentálni: Kis-Szamos völgye, Borsa völgye, drági völgy, Lóna völgyi, Töki (Lozsárdi) völgy, Alparéti (Bábolnai) völgy. Munkánkat a következő években Kolozs megye további településeinek dokumentálásával szeretnénk folytatni.

A fényképes dokumentálás során elsősorban azoknak a falvaknak, városoknak az épületeit örökítettük meg, ahol még él valamilyen számban magyar közösség, de ezzel párhuzamosan olyan településeken is jártunk, ahol a magyar múltnak már csak tárgyi emlékei vannak. Ilyen helyeken a magyar közösség már teljesen elfogyott, templomát átvette az ortodox vagy görög-katolikus közösség, más célra használják, vagy még rosszabb esetben, összedőlt, esetleg már a romjait sem lehet megtalálni. Kolozskovácsiban a középkori templomnak már csak a kövei láthatók. Szentmártonmacskáson is csak az egykori magyar templom helyét lehet látni.

Gyűjteményünkben megtekinthető Erdély egyik legszebb cinteremkapuja, a csomafáji cinteremkapu is. Nyomon követhetjük ugyanakkor a magyarderzsei templom csodálatos megújulását is egykori romos állapotából.

Régi, értékes ortodox fatemplomok is helyet kaptak sorozatunkban, pl. Bodonkút, Kide, illetve az alparéti völgyben található Keménye ortodox fatemploma.

Bemutatóinkban mindig fontos szerepet kapnak az egyházközségeknél megtekinthető régi, értékes kegyszerek is. Az idén készített gyűjteményben láthatók a bodonkúti, magyarmacskási kegyszerek, illetve a magyarderzsei kegyszerek és varrottasok is.

A templomok mellett kutatásunk fontos részét képezi az egykori nemesi kúriák, főúri kastélyok meglátogatása és lefényképezése. A drági Wesselényiek kastélya üresen áll, és erősen romosodik. Bábocon az egykori nemesi család kriptájának csak a romjai találhatók meg. Az ördögkeresztúri Szacsvay család kriptája még mindig látogatható.

Gyűjteményünkben fontos szerepet kapnak a temetők is, ugyanis több településen a temetőben található néhány magyar sírfelirat az egyetlen tanúja az egykori magyar jelenlétnek.

Az alapítvány honlapján közzétett bemutatók tartalmi felosztása a következő sorrendben történt:

Kolozs megye 9. – Utazás Kolozs megye szórványmagyarságának nyomában. Magyar közösségek a Borsa völgyében és környékén. Erdőhát, Borsa völgye Bodonkúttól Kolozsgyuláig: Bodonkút, Diós, Kolozskovácsi, Báboc, Sólyomkő, Kolozsgyula, Hosszúmacskás, Magyarmacskás, Szentmártonmacskás.

Kolozs megye 10. – Utazás Kolozs megye szórványmagyarságának nyomában. Magyar kisközösségek a Borsa völgyében. A forrástól Csomafájáig. A szomszéd, drági völgy:Drág, Kisesküllő, Nagyesküllő, Ördögkeresztúr, Magyarfodorháza, Borsaújfalu.

Kolozs megye 11. – Utazás Kolozs megye szórványmagyarságának nyomában. Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Borsa völgyében. Csomafájától a kolozsborsai tanyákig: Csomafája, Kide, Bádok, Kolozsborsa, Borsa-Keresztalja.

Kolozs megye 12. – Utazás Kolozs megye szórványmagyarságának nyomában. Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Lónai völgyben: Kendilóna, Doboka, Magyarköblös, Magyarderzse, Páncélcseh.

Kolozs megye 13. – Utazás Kolozs megye szórványmagyarságának nyomában. Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Kis-Szamos völgyében.A Töki (Lozsárdi) völgy: Lozsárd, Tötör, Esztény, Szarvaskend, Alsótök, Felsőtök, Kisigrice.

Kolozs megye 14. – Utazás Kolozs megye szórványmagyarságának nyomában. Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Kis-Szamos völgyében. Az Alparéti (Bábolnai) völgy.Pusztaújfalu, Alparét, Radákszinye, Déscichegy. Román falvak, ortodox templomok az Alparéti völgyben: Keménye, Szóváros, Zápróc.

A leírásban szereplő települések bejárását, az épített örökség dokumentálását és a bemutatók elkészítését idén is a Communitas Alapítvány támogatta. 

2021. szeptember 17.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Kolozs megye 12.

Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Lónai völgyben.

Friss anyagok

Örökségmustra Kolozs megyében - 2. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretében idén folytattuk Kolozs megye kulturális örökségének feltérképezését és fényképes...

feltöltve 3 hónapja

Kolozs megye 14.

Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Kis-Szamos völgyében. Az Alparéti (Bábolnai) völgy. 

feltöltve 3 hónapja

Kolozs megye 13.

Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Kis-Szamos völgyében. A Töki (Lozsárdi) völgy. 

feltöltve 3 hónapja

Kolozs megye 12.

Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Lónai völgyben.

feltöltve 3 hónapja

Kolozs megye 11.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, együttélés a Borsa völgyében és környékén. Csomafájától a kolozsborsai tanyákig.

feltöltve 3 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro