Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Hírek, beszámolók /

Örökségmustra Kolozs megyében - 1. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretében idén elkezdtük Kolozs megye kulturális örökségének feltérképezését és fényképes dokumentálását, kiemelt figyelmet szentelve a Kolozsvár gyűrűjében elhelyezkedő magyar szórványközösségek településeinek. 

A program megvalósítására a 2020. február 1. - 2020. október 30. közötti időszakban került sor.

A program résztvevői: a RORLÉSZ Alapítvány munkatársai: Vetési László szórványügyi előadó, Sófalvi Krisztina referens és Oroszhegyi Attila Zsolt, az alapítvány titkára és református szórványgondozó lelkipásztor.

A programot a Communitas Alapítvány támogatása mellett csak saját forrásból finanszíroztuk.

Ahogyan azt az elmúlt évek során is tettük, munkánk eredményét, a terepbejárások során összegyűjtött fényképes dokumentáció anyagából összeállított bemutatókat honlapunk Ismeretlen Erdély – Képes utazások menüpontjai alatt tettük elérhetővé, összesen nyolc részben.

Kolozs megye 1.Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Nádas- és a Kis-Szamos völgyében. Magyar szórványok Kolozsvár gyűrűjében: Magyarnádas, Magyarszentpál, Magyarsárd, Kistopa, Nádaskóród, Nádaspapfalva, Kisbács, Kardosfalva.

Kolozs megye 2.Utazás Kolozs megye szórványmagyarságának nyomában. Magyar kisközösségek, szórványok Kolozsvár északi és déli gyűrűjében: Bodrog, Kolozsbózs, Borháncstelep, Szoportanya, Kolozskara, Kolozskorpád, Fejérd, Fejérdi fogadók, Kolozsvári Szénafüvek, Melegvölgy, Elővölgy, Telekfarka, Rőd, Bányabükk.

Kolozs megye 3.Utazás Kolozs megye szórványmagyarságának nyomában. Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Kis-Szamos völgyében. A Kis-Szamos fővölgye Szamosfalvától Apahidáig: Szamosfalva, Szamos-, vagy Pusztaszentmiklós, Dezmér, Apahida.

Kolozs megye 4. – Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Kis-Szamos völgyében. A Kis-Szamos fővölgye Apahidától Válaszútig: Zsuki Ménes, Felsőzsuk, Alsózsuk, Nemeszsuk, Válaszút.

Kolozs megye 5.Utazás Kolozs megye szórványmagyarságának nyomában. Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Kis-Szamos völgyében. A Kis-Szamos fővölgye Bonchidától Szamosújvárig: Bonchida, Szamosjenő, Nagyiklód, Kisiklód, Dengeleg, Kérő, Kérőfürdő.

Kolozs megye 6.Utazás Kolozs megye szórványmagyarságának nyomában. Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Kis-Szamos völgyében. A Kis-Szamos fővölgye Szamosújvártól Désig – 1: Szamoshesdát, Vízszilvás, Szamosújvárnémeti, Széplak, Néma.

Kolozs megye 7.Utazás Kolozs megye szórványmagyarságának nyomában. Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Kis-Szamos völgyében. A Kis-Szamos fővölgye Szamosújvártól Désig – 2: Désakna, Szentbenedek, Péterház, Szilágytő.

Kolozs megye 8. Utazás Kolozs megye szórványmagyarságának nyomában. Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Kis-Szamos völgyében. Városi körképek: Szamosújvár és Dés: Szamosújvár, Dés. Dés és környéke jeles szülöttei, híres személyiségei.

A kutatott terület nagyságát tekintve, idén Kolozs megye épített örökségének csak egy részét tudtuk dokumentálni a Kolozsvár közvetlen szomszédságában található szórványtelepüléseken és a Kis-Szamos völgyén. Munkánkat a következő években Kolozs megye további településeivel szeretnénk folytatni.

A fényképes dokumentálás során elsősorban azoknak a falvaknak, városoknak az épületeit örökítettük meg, ahol még él valamilyen számban magyar közösség, de ezzel párhuzamosan olyan településeken is jártunk, ahol a magyar múltnak már csak tárgyi emlékei vannak. Ilyen helyeken a magyar közösség már teljesen elfogyott, templomát átvette az ortodox vagy görög-katolikus közösség (pl. Rőd), más célra használják, vagy még rosszabb esetben, összedőlt, esetleg már a romjait sem lehet megtalálni. Például Magyarnádason a református templom helyén ma üzlet és kocsma áll. Nagyiklódon a Kós Károly által tervezett egykori református templom mára ortodox templom lett. Régi, értékes, de mára már felhagyott ortodox fatemplomok is helyet kaptak sorozatunkban, pl. Magyarnádas, Vízszilvás, Szentbenedek.

A templomok mellett kutatásunk fontos része volt mindig az egykori nemesi kúriák, főúri kastélyok meglátogatása és lefényképezése, ez idén sem volt másképp. Kolozs megyében jobb állapotban található kúriák, kastélyok: Teleki-kastély Alsó- és Felsőzsuk határán, Bánffy-kastély Bonchidán és Válaszúton. De a nemesi kúriák közül számos ma már romos állapotban van: Magyarnádason (Lészay-kúria), Nádaspapfalván (Macskássy-kúria), Szentbenedeken (Kornis-kastély), Dengelegen és Némában. Nádaspapfalván ma még látható a szétdúlt és kifosztott nemesi kripta is, Felsőzsukon pedig a Teleki család kriptája, szintén kifosztva és lerombolva.

Gyűjteményünkben fontos szerepet kapnak a temetők is, ugyanis több településen a temetőben található néhány magyar sírfelirat az egyetlen tanúja az egykori magyar jelenlétnek.

Helyet kaptak felmérésünkben azok az egykori Kolozsvár környéki tanyák, kisebb falvak is, amelyek összenőttek Kolozsvárral és modern lakónegyedekké váltak, pl. Borháncstelep, Szoportanya, Szamosszentmiklós, Dezmér, Fejérdi fogadók, Telekfarka. Ezek közül csak Szoportanyán van református templom. Dezmér román templomának cintermében magyar sírok is találhatók. Apahidán, amely Kolozsvár elővárosává vált, egyre gyarapodó magyar közösség formálódik az újonnan kiköltözőkből.

Kiemelt figyelmet kapott Kolozs megye épített öröksége szempontjából két fontos város: Szamosújvár és Dés. Nem maradhatott ki a két város fontos szülötteinek, kiemelkedő személyiségeinek bemutatása sem.

A leírásban szereplő települések bejárása, az épített örökség dokumentálása és a bemutatók elkészítése idén is a Communitas Alapítvány támogatásával valósult meg.

2020. november 16.

 

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Kolozs megye 12.

Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Lónai völgyben.

Friss anyagok

Örökségmustra Kolozs megyében - 2. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretében idén folytattuk Kolozs megye kulturális örökségének feltérképezését és fényképes...

feltöltve 3 hónapja

Kolozs megye 14.

Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Kis-Szamos völgyében. Az Alparéti (Bábolnai) völgy. 

feltöltve 3 hónapja

Kolozs megye 13.

Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Kis-Szamos völgyében. A Töki (Lozsárdi) völgy. 

feltöltve 3 hónapja

Kolozs megye 12.

Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Lónai völgyben.

feltöltve 3 hónapja

Kolozs megye 11.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, együttélés a Borsa völgyében és környékén. Csomafájától a kolozsborsai tanyákig.

feltöltve 3 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro