Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Hírek, beszámolók /

Református misszió a Kárpátokon túl

Miklósi Mátyás Csaba lelkipásztor két éve a Kárpátokon túli területeket is magában foglaló Brassói Református Egyházmegye esperese. Tizenhárom és fél évet szolgált Erzsébetvárosban, jelenleg brassói lelkipásztor. A legnagyobb kiterjedésű romániai magyar szórvány vezető lelkipásztoraként azt vallja, minden gyülekezetben a minőségi munkára kell törekedni.

- Bő egy évtizedes erzsébetvárosi lelkészi munkája után miként válik meg gyülekezetétől?

- A váltás lelkileg nagy megpróbáltatás elé állít. Amióta itt élünk a feleségemmel, a gyülekezetet igazi családdá alakítottuk, emiatt is nagyon nehéz elszakadni a közösségtől. Pedig mindig azt vallottam, hogy úgy éljünk egy gyülekezetben, azt tudatosítsuk magunkban, hogy az egyházközség nem a miénk, hanem a Jóistené. Végül is jött egy fordulópont az életünkbe, amikor meghoztuk a döntést: elfogadtam az egyik brassói gyülekezet megüresedett lelkészi állását, ahova elődöm nyugdíjba vonulását követően hívtak meg. 

- Régóta foglalkozik a szórványgondozással. Ezt a munkát sok lelkész azért nem szereti, mert demoralizáló hatású folyamatosan temetni és ritkán keresztelni. Hogyan éli ezt meg?

- Túlzásnak tartom a szórványlelkészi teendőket erre a kérdéskörre szűkíteni, habár tény, hogy mindez megviseli az embert. Nemrég végeztem egy összesítést az erzsébetvárosi és a hozzá tartozó öt szórványgyülekezetben feljegyzett temetésekről és keresztelésekről az elmúlt 13,5 esztendőre vonatkozóan. A számadatok megrendítőek. Összesen 127 személyt temettem, és 49-et kereszteltem. De a megkeresztelt fiatalokból is csupán 22-en maradtak helyben, és közülük mindössze tizenhárman beszélnek magyarul. Ha ilyen szempontból nézzük a statisztikákat, még szomorúbb a helyzet. 

Tovább olvasom.

Makkay József, Krónika, 2021. január 17.

Fotó: Krónika

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Kolozs megye 12.

Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Lónai völgyben.

Friss anyagok

Örökségmustra Kolozs megyében - 2. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretében idén folytattuk Kolozs megye kulturális örökségének feltérképezését és fényképes...

feltöltve 3 hónapja

Kolozs megye 14.

Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Kis-Szamos völgyében. Az Alparéti (Bábolnai) völgy. 

feltöltve 3 hónapja

Kolozs megye 13.

Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Kis-Szamos völgyében. A Töki (Lozsárdi) völgy. 

feltöltve 3 hónapja

Kolozs megye 12.

Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Lónai völgyben.

feltöltve 3 hónapja

Kolozs megye 11.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, együttélés a Borsa völgyében és környékén. Csomafájától a kolozsborsai tanyákig.

feltöltve 3 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro